Política

Hillary Clinton promet al Senat una política exterior pragmàtica

Món

La secretària d’Estat designada, Hillary Rodham Clinton, va presentar les línies mestres del que serà la política exterior dels EUA. Davant el comitè de relacions exteriors del Senat, que ha de donar el vistiplau al seu nomenament, la futura cap de la diplomàcia nord-americana va prometre dur a terme una política “pragmàtica” que no es basi en la ideologia.

Així, va assegurar que buscarà més aliats i “solucions globals” per “construir un món amb més socis i menys adversaris”. “Els
EUA no poden resoldre els problemes més urgents per si sols i el món no els pot resoldre sense els EUA”, va dir Clinton, que vol trencar amb la manera “unilateral” de fer de l’administració Bush.

Clinton va apostar per una estratègia de “poder intel·ligent” en el Pròxim Orient i en la relació dels EUA amb altres països. La futura secretària d’Estat va apostar per utilitzar “totes les eines” a la seva disposició. “Amb poder intel·ligent, la diplomàcia serà l’avantguarda de la nostra política exterior”, va assegurar.

Com a part d’aquesta política exterior pragmàtica i de poder intel·ligent, Clinton va dir que Washington és sensible “a les necessitats de seguretat d’Israel” però que també ha de tenir en compte “les aspiracions polítiques i econòmiques legítimes dels palestins”.

Pel que fa al Pròxim Orient, que va ocupar bona part de les tres hores de la compareixença, va proposar aplicar una política exterior que “desafiï l’Iran” a posar fi al seu programa nuclear, “deixi de donar suport al terrorisme i persuadeixi Síria perquè abandoni el comportament perillós i els converteixi [a l’Iran i Síria] en actors regionals constructius”, va dir Clinton. Per aconseguir-ho, Hillary “no descarta cap opció”, inclosa obrir un diàleg amb l’Iran, ja que l’anterior política no ha funcionat. “Una actitud basada en el diàleg pot donar fruits”, va dir.

Altres prioritats de la nova secretària d’Estat seran millorar les relacions amb la Rússia i la Xina per solucionar problemes de seguretat. També vol que els EUA liderin la lluita contra la crisi financera i contra el canvi climàtic. Així mateix, es va comprometre a col·laborar amb Amèrica Llatina i preveu aixecar les restriccions per viatjar a Cuba, alhora que va demanar a l’Havana que faci concessions i alliberi presos polítics.

Donants estrangers
La secretària d’Estat designada per Barack Obama no va trobar oposició en el comitè a la seva visió de la política exterior dels EUA, per la qual cosa es preveu que serà designada sense problemes. L’únic entrebanc amb què podria trobar-se és el possible conflicte d’interessos amb les activitats de la fundació filantròpica del seu marit, l’expresident Bill Clinton.

El comitè li va demanar “transparència” en aquest afer i un dels senadors va assenyalar que l’única forma d’evitar un potencial conflicte d’interessos és que la fundació de l’expresident Bill Clinton no accepti contribucions de donants estrangers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.