Política

Mas crida a jubilar el tripartit i promet el govern dels millors

El president de CiU recepta il·lusió per aconseguir el canvi després de les eleccions

El 20 de gener del 2002, CiU va consumar el relleu de Jordi Pujol proclamant Artur Mas candidat a les eleccions al Parlament de Catalunya al pavelló de la Vall d’Hebron de Barcelona. Vuit anys després i amb dos intents fallits a l’esquena, la federació va aclamar ahir Mas en el mateix escenari perquè intenti l’últim assalt per fer el tomb al govern i convertir-se en president de la Generalitat, un desig que devia demanar abans de bufar les espelmes del pastís del seu 54è aniversari.

Si l’objectiu de la federació és obtenir un resultat ampli per trencar la majoria del tripartit –“prejubilar”, en va dir– i governar en solitari, Mas es va comprometre, en el primer míting com a candidat, a formar el govern “dels millors”, encara que això impliqui posar al capdavant d’alguns departaments persones que no tenen carnet del partit. De fet, l’obertura a independents es dóna per feta a les files convergents, no tant a l’hora de configurar les llistes com de rebre suports durant la campanya, i després, si CiU governa, en el moment de formar l’executiu, traslladant-hi així la metàfora de la Casa Gran. “Els millors han de ser al capdavant del país per enlairar-lo”, va manifestar des de l’escenari, lleugerament alçat enmig de la pista del pavelló, que omplien uns 4.000 simpatitzants del tot entregats i la plana major del partit, als quals Mas va receptar il·lusió per consumar el “canvi”, la paraula estrella de la campanya dels nacionalistes.

Reacció al TC
Un canvi que Mas va concretar en tres eixos: economia, autogovern i valors. Va evitar expressions com “dret a decidir” i va deixar clar que “aquesta Catalunya pot arribar a ser nació dins l’Estat espanyol, però no acceptaré que Catalunya es vulgui convertir en una província més de la nació espanyola”, fet que passa per mantenir-se “fidel a la voluntat del poble de Catalunya” si el Tribunal Constitucional retalla l’Estatut. En una hora de discurs no hi va haver cap cita explícita al president Montilla.

Mas va rebre l’escalf del secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, i de Pujol, que va reclamar que tothom “hi posi el coll” perquè el candidat sigui president. Duran, que va prometre que serà “el primer” a posar-hi el coll, va carregar contra el tripartit i va presentar CiU com l’alternativa “seriosa”. Tots dos van cridar a rebaixar l’eufòria davant els resultats que pronostiquen les enquestes i van posar l’accent a combatre la desafecció.
Una senyera gegant i el cant d’Els Segadors van posar el punt i final a un acte en què l’escenografia volia transmetre la renovació i el to positiu de la campanya, i en què Mas es va passejar entre el públic saludant els assistents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona