Política

PSOE i PP esmolen armes per si el cas Gürtel toca Aguirre i Rajoy

La pròrroga del secret de sumari allarga el pols per la corrupció

Quan el CIS reflecteix mes rere mes un empat tècnic entre el PSOE i el PP, l’aixecament del secret de sumari del cas Gürtel amenaça d’enverinar l’equador de la legislatura amb la corrupció. La pròrroga sorpresa de 24 hores per a l’aixecament del secret de sumari que el Tribunal Superior de Madrid (TSJM) va concedir fins avui a les nou del matí només va servir perquè el PP i el PSOE esmolessin les armes, a l’espera de veure si la trama lligada a càrrecs del PP i liderada per l’empresari Francisco Correa s’atura en les actuals responsabilitats o esquitxa per elevació Esperanza Aguirre i Mariano Rajoy en forma de finançament il·legal.

La consigna de Rajoy per capejar el temporal des de l’esclat de la trama és que la xarxa Gürtel s’ha aprofitat del PP i que, per tant, la primera víctima n’és el partit. Ahir, quan ja sabia que els 50.000 folis no serien de domini públic fins avui, Rajoy va intervenir davant el comitè executiu del PP per enarborar de nou un “compromís d’exemplaritat” que el portarà a actuar “amb tota la contundència” contra “actuacions impresentables”.

Rajoy, alhora, va acotar les accions il·lícites a “uns quants”. L’audiència al comitè executiu, però, va quedar descafeïnada per absències de pes com la catalana Alícia Sánchez-Camacho, el basc Antonio Basagoiti i la delegació valenciana en ple. Al final de la reunió, l’encarregada de donar la cara davant la premsa va ser la número dos, María Dolores de Cospedal, convençuda que cap nova dada afectarà ningú de l’executiva.

Cospedal, però, va haver d’explicar el diferent termòmetre amb què el PP ha mesurat el cas del balear Jaume Matas, al qual ha acceptat la baixa com a militant pel cas Palma Arena, i la de l’imputat extresorer del PP i senador Luis Bárcenas. Per ella, hi ha persones respecte a les quals “l’alarma social és més gran que amb altres” i “hi ha delictes que no són iguals que altres delictes”. I va reblar que estar imputat no equival a ser condemnat i que “no ha d’escandalitzar ningú” que Bárcenas mantingui el despatx a Génova. A l’entrada, el gallec Alberto Núñez Feijóo exigia més “contundència” interna contra la corrupció.

Des del PSOE, la secretària d’organització, Leire Pajín, va insinuar que la trama Gürtel amaga un cas de finançament irregular del PP que deixa “sota sospita comportaments, tant individuals com col·lectius”, i ja “esquitxa” totes les comunitats on governa. “És una xarxa inaudita, un cas gravíssim de corrupció, segurament el més greu que hem viscut mai”, va assenyalar. Pajín anima Rajoy a dir que “no consentirà una sola poma podrida” al PP.

A l’espera dels detalls que es facin públics avui, a Madrid va ser la mateixa Aguirre qui va encendre les suspicàcies el mes passat en anunciar el relleu al govern del seu fidel ariet Juan José Güemes, conseller de Sanitat i gendre del president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. El PSM no s’ha cansat d’escampar que la marxa d’un fidel d’Aguirre a un any de les eleccions era preventiva davant possibles revelacions del sumari Gürtel. Pel líder del PSM Tomás Gómez, els canvis d’Aguirre són sempre “per baralles internes o per corrupció”.

“Hi ha indicis molt seriosos d’un més que probable finançament irregular del PP de Madrid”, indica Gómez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona