Política

Ahmadinejad, sí o no

Els iranians decideixen en les crucials eleccions d’avui si renoven la confiança al polèmic president ultraconservador. El moderat Mussavi és l’adversari més potent i té a favor el desig de canvi dels joves

Pòsters, banderoles, eslògans, globus i cotxes anunci han omplert durant dues setmanes els carrers de Teheran, la capital de l’Iran, i d’altres poblacions del país. La campanya electoral de les eleccions presidencials que se celebren avui ha estat intensa, polaritzada i efervescent.

Partidaris dels diversos candidats s’han deixat la pell per fer arribar a la població els missatges dels seus líders en una campanya dura i plena d’acusacions mútues de corrupció i insults, inèdita a l’Iran. L’últim atac, el de l’actual president, l’ultraconservador Mahmud Ahmadinejad, a l’exmandatari Ali Akbar Haixemi Rafsandjani, a qui titlla de corrupte, juntament amb l’expresident Mohammad Khatamí.

Sens dubte, els aspirants que han tingut més presència mediàtica i més mitjans i han centrat el debat electoral han estat Ahmadinejad i l’exprimer ministre Mir-Hossein Mussavi, el candidat més moderat i que més adeptes té entre els joves.

Dos homes més es disputen els vots de 46 milions d’iranians convocats a les urnes: l’expresident del Parlament i clergue reformista Mehdi Karrubi, i el conservador Mohsen Rezai. La votació d’avui és la primera volta. Per imposar-se, un dels candidats hauria d’obtenir el 50% més un punt dels sufragis. Si no és així, els dos més votats avui s’enfrontaran en una segona volta divendres que ve.

Fer cas dels sondejos és gairebé impossible, perquè uns donen guanyador Ahmadinejad en primera volta i uns altres vaticinen que el pròxim president serà Mussavi. Però tots coincideixen que la presidència és cosa d’un d’aquests dos, que són els qui han gastat més diners en la campanya, tot i que els números oficials de despesa no s’han fet públics. La campanya no ha escatimat en grans mítings i concentracions i en l’edició de cartells i octavilles per convèncer una població que sembla dividida en dos blocs: a favor o en contra d’Ahmadinejad.

Ahmadinejad ha fet un gran desplegament per assegurar-se que renovarà mandat. Els altres candidats l’acusen d’haver utilitzat el Bassij, una milícia islàmica vinculada a l’exèrcit, per fer propaganda i, fins i tot, de comprar vots, però el president ho desmenteix.

Una enquesta de la revista Newsweek afirma que entre 16 i 18 milions d’iranians pensen decantar-se per Mussavi i només 6 o 8 milions per Ahmadinejad. Mussavi té a favor seu el desig de canvi dels joves i el fet que en els últims vint anys s’ha mantingut allunyat de la primera línia política. La paraula la tenen avui els ciutadans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona