Política

El centredreta d’Orbán arrasa a Hongria

L’opositor Fidesz obté el 52,7% dels vots en la primera volta de les legislatives

L’oposició de centredreta hongaresa, representada pel partit Fidesz, de l’exprimer ministre Viktor Orbán, va aconseguir ahir una victòria aclaparadora a la primera volta de les eleccions legislatives, que posa fi a vuit anys d’hegemonia socialista.

Amb l’escrutini gairebé finalitzat –tot i els problemes que hi va haver en diversos col·legis electorals, que van retardar l’hora de tancament–, el Fidesz va obtenir el 52,7% dels vots, seguit dels socialistes, amb el 19,3%. Els ultradretans i xenòfobs del Jobbik, a qui les enquestes havien vaticinat la segona posició, van entrar per primer cop al Parlament unicameral amb el 16,7% dels vots, igual que els ecologistes de l’LMP (7,4%). La participació s’hauria situat prop del 60%.

Amb aquests resultats i a falta d’una segona volta en dues setmanes en aquelles circumscripicions on el guanyador no va aconseguir més del 50% dels vots, els conservadors passaran a controlar els dos terços de la cambra, una majoria que els permetria impulsar reformes vitals que necessita el país per sortir de la crisi econòmica. Durant la campanya, el Fidesz, que va governar per últim cop entre el 1998 i el 2002, va prometre abaixar els impostos, crear llocs de treball i donar incentius a les empreses, en un intent de treure Hongria de la pitjor recessió que ha patit en els últims vint anys i que la va deixar a un pas del col·lapse.

El govern socialista sortint, liderat pel tecnòcrata Gordon Bajnai des de l’abril passat, va imposar dràstiques retallades pressupostàries en compliment d’un acord amb el Fons Monetari Internacional, que havia atorgat un préstec de 20.000 milions d’euros.

La política d’austeritat ha ajudat a posar els comptes en ordre, però ha accentuat també la recessió i ha fet augmentar així el desig de canvi entre els votants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.