Política

Saura desfà el pols

Pla Bolonya

Joan Saura intentarà tancar avui la crisi institucional sobrevinguda al departament d’Interior arran de les càrregues policials contra els manifestants anti-Bolonya del 18 de març i la passivitat dels Mossos l’endemà durant la concentració de protesta davant el Palau de la Generalitat –que ha comportat el cessament de facto del director general de la Policia de la Generalitat, Rafael Olmos– triant entre un home i una dona o deixant el càrrec vacant.

El pols intern que en els últims dies ha enfrontat dues maneres de resoldre la crisi, la visió favorable a mantenir l’estructura professionalitzada –defensada pel secretari de Seguretat, Joan Delort– i la visió que prefereix reforçar el poder d’ICV en la manera d’esquerres de gestionar la seguretat –que avala el número dos d’Interior, Joan Boada.

Tot i que no està descartat que la casella d’Olmos quedi en blanc i Delort, amb qui ha treballat colze a colze des dels governs de CiU, concentri funcions, hi ha dos candidats que han arribat a les travesses finals.

L’home és Emili Quevedo, cap de la comissaria general de planificació i organització i mà dreta de Delort, que fins ara ha desenvolupat una feina eminentment de despatx en la planificació estratègica del Cos de Mossos d’Esquadra. Quevedo, que no ha negat mai les seves aspiracions d’ascens en l’estructura d’Interior, té a favor seu el perfil professional i la pertinença a la Policia de la Generalitat. Ahir el seu nom prenia força sobretot entre alts comandaments policials.

La dona és Teresa Carrasco, intendent en cap de la policia local del Prat, ben vista per ICV –que governa el municipi– i ja finalista a principi de legislatura quan Olmos va ser triat. Carrasco, el nom de la qual feien córrer ahir sindicats de Mossos, té a favor seu ser l’única dona intendent en cap d’una policia local a Catalunya; però té en contra no pertànyer a la Policia de la Generalitat.

Presidència ha demanat a Saura que tanqui la crisi com més aviat millor i al PSC s’aposta perquè Delort assumeixi les funcions d’Olmos o que, en tot cas, si es cobreix la vacant, es faci amb algú de la màxima confiança del secretari de Seguretat. El conseller va dinar ahir amb el president de la Generalitat, José Montilla. 

El titular d’Interior informarà aquest matí el consell de govern dels canvis a Interior, entre els quals hi hauria el cessament d’Olmos, i dels arguments que exposarà a la tarda al Parlament.

Exculpació d’antiavalots
Saura té previst donar una explicació detallada dels fets a partir de l’informe que va encarregar a la direcció general dels Mossos i de les reunions que ha mantingut amb comandaments policials, càrrecs del departaments i testimonis dels fets. De les dades de l’informe se’n dedueix una exculpació dels antiavalots. Saura insistirà a considerar els fets del 18 i 19 de març com un cas aïllat i presentarà un paquet de propostes per evitar que es produeixin situacions similars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.