Política

Foc creuat entre Castells i Mas pel finançament

El conseller nega que l’acord qüestioni l’Estatut, com manté el líder de CiU

L’acord de finançament ha fet grinyolar sorollosament el tripartit, però ara els tres socis en volen esprémer al màxim els rèdits. El govern no ha deixat anar ni una xifra oficial i això no obstant els consellers Antoni Castells, Josep Huguet i Joan Saura es van presentar ahir en roda de premsa per exhibir que han sobreviscut al culebró i per proclamar que la seva cohesió s’ha vist renovada. Hi havia un evident cofoisme ahir a la conselleria d’Economia, però sobretot i havia una ferma decisió d’utilitzar aquest peculiar acord –encara– sense xifres per desgastar CiU.

De bon matí va ser Saura el qui, seguint el que sembla ja una tradició al tripartit, va trencar l’opaca discreció oficial i va deixar anar per primer cop xifres des del govern. Des de la seu d’ICV, va confirmar que el nou sistema aportarà el primer any 2.100 milions addicionals, 2.500 el segon, uns 3.000 el tercer i més de 3.800 el quart. Sempre, segons ell, incloent-hi les partides sobre Mossos i presons.

Al migdia, amb Saura al costat, Castells insistia que el govern no donarà xifres i que Catalunya s’enfilarà per damunt de la mitjana en finançament per habitant a partir de competències homogènies, és a dir, sense Mossos ni presons. “No hem fet trampa, i no en farem”, va proclamar Castells.

I és que aquest era ahir un del principals objectius: vendre l’acord, sense dir ni una xifra, i convencent el personal que es tracta d’un “molt bon acord”. El conseller va voler desactivar les acusacions de CiU sobre la vulneració de l’Estatut i va assegurar que els socis del govern són “els primers guardians” del text. Ho feia a la mateixa hora que Artur Mas afirmava a la seu de CiU que s’incompleixen la meitat dels articles sobre finançament.

El conseller va treure ferro a l’ampliació en un any del model perquè, segons va dir, l’Estatut es compleix des del primer dia i el tercer any se supera l’objectiu. Igualment, va relativitzar el fet que no es prevegi la variant immigració, com fixa el text, i va assegurar que en el cas català la variable població “gairebé” hi equival. També va recordar que punts com el Consorci Tributari o l’IVA minorista, que no figuren en la proposta, es tractaran en la negociació bilateral.

Els tres socis també van voler deixar clares les crítiques a la reacció de CiU, que Castells va “deplorar” i va titllar de “fora de lloc”. “Després de 25 anys de toma el dinero y corre, hem trencat el model de negociació”, va ser la rèplica d’Huguet als nacionalistes a més de descriure el pacte com “el millor acord possible”.

Explicació
Ara la feina del govern serà explicar l’acord. El conseller Castells té previst obrir avui mateix una ronda de trobades amb la societat civil, món empresarial i sindical, per vendre el gènere, mentre que el govern estudia diferents possibilitats d’explicació pública.

El PSC també ha preparat una campanya que començarà dissabte a tot el territori i que mobilitzarà 220 agrupacions del partit per difondre material explicatiu sobre el nou model, així com d’altres eixos de la gestió del tripartit. L’executiva socialista va formalitzar ahir l’aval a l’acord. El president de la Generalitat, José Montilla, i Castells van ser rebuts amb una ovació per l’executiva. Montilla va fer un balanç positiu de l’acord, mentre el conseller apuntava que de la negociació es poden extreure lliçons pel que fa a la relació amb els socis i amb el PSOE, segons fonts de la reunió. Més d’un dirigent va destacar que el tripartit surt enfortit. Consideren que això “pot afavorir les coses” a l’hora de buscar el suport d’ERC i ICV pels pressupostos de l’Estat i donar estabilitat al govern d’Espanya.

Pel que fa a les relacions amb el PSOE i el govern espanyol, tot i admetre que s’havien viscut moments de tensió importants, es va destacar que els arguments del PSC han acabat prosperant. No van faltar referències a l’aïllament de CiU. Entre aquestes, la del portaveu del PSC, Miquel Iceta, que va qualificar-lo com el quart fracàs de la federació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.