Política

El termini per a un acord sobre Kosovo acaba avui amb les postures tan aferrissades com el principi

L'estabilitat als Balcans i la transició política de Sèrbia depenen en bona part d'allò que pugui succeir

El termini perquè s'arribi a un acord sobre el futur de Kosovo acaba avui tal com va començar. Els serbis, emparats en la resolució 1244, insisteixen en la seva negativa a acceptar la independència i fins i tot han amenaçat amb possibles mesures diplomàtiques contra els països que l'acceptin. Els albanokosovars, amb el suport de les potències occidentals, segueixen obstinats en les seves pretensions sobiranistes, amb o sense l'ONU. L'estabilitat als Balcans i la transició política de Sèrbia depenen en bona part d'allò que pugui succeir.

Divendres passat, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va rebre tres dies abans del previst l'informe de la Troica amb les seves conclusions sobre les negociacions entre serbis i albanokosovars sobre l'estatut futur per a Kosovo. La Troica, el grup de contacte integrat per la Unió Europea, els Estats Units i Rússia, va mediar durant quatre mesos en les converses entre serbis i kosovars, que van concloure sense un acord. La decisió correspon ara al Consell de Seguretat de l'ONU, que es reunirà el pròxim 19 de desembre per debatre sobre Kosovo.
L'urgència de Kosovo
El primer ministre sortint de Kosovo, Agim Ceku, ha declarat avui que la Unió Europea "ha de reconèixer la necessitat que hi hagi una immediata i permanent conclusió del procés" sobre el futur de l'encara província sèrbia.

Ceku ha volgut garantir el "compromís" del govern kosovar amb "la multietnicitat, la democràcia, la supervisió internacional de la independència, la col·laboració internacional i un futur europeu".

"Penso que Sèrbia té una oportunitat: avançar cap al futur al costat de nosaltres o tornar al passat sola", ha prosseguit. "Esperem que elegeixin l'opció correcta", ha afegit Ceku, que lliurarà aviat el poder a l'antic comandant de l'exèrcit d'Alliberament de Kosovo (ELK) i guanyador a les eleccions legislatives del mes de novembre passat Hashim Thaçi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.