Política

Front comú dels alcaldes perquè la prohibició de crèdits només s'apliqui als municipis sobreendeutats

Creuen que la moratòria fins al 2011 del govern espanyol mai ha estat un error del BOE i que Zapatero ha cedit a la pressió municipal allargant-ho

El BOE d'ahir prohibia l'endeutament dels ajuntaments des d'ara fins al 2012. Avui ha obert una moratòria fins a finals d'any. Davant la rectificació, la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Economia Elena Salgado ha assegurat que es tracta d'un "error sense importància", i més "en un decret llei tan complicat com aquest".

No pensa el mateix, però, el president de l'Associació de Municipis de Catalunya i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, que està convençut que això no va ser una simple errada. "Al llarg del dia d'ahir ens vam multiplicar en gestions i al final vam aconseguir que avui rectifiquin com a error una cosa que jo crec que no va ser un error sinó que es va fer a plena consciència", ha argumentat Esteve.

De la mateixa manera, l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, el convergent Lluís Recoder, ha dit que "en cap cas ha estat un error", i que "la pressió municipal" –dins la qual la dels ajuntaments socialistes, "que em consta"– ha fet que l'executiu de Zapatero tirés enrere "aquest despropòsit". Recoder es va avançar ahir demanant crèdits en assabentar-se que Zapatero tancaria l'aixeta, cosa que al final no ha fet de manera immediata.

L'alcalde de Vilafranca del Penedès, el convergent Pere Regull, també ha afirmat que "no és cap error" la correcció que ha fet el govern espanyol. Per a Regull, es tracta d'una "barbaritat" i el govern de Zapatero ha "demostrat un cop més que porta els papers mullats". Segons l'alcalde de Vilafranca el què provocarà aquesta mesura és que "tots els Ajuntaments exhauriran el límit per demanar crèdits abans de la data".

Tranquil·litat momentània
Per la seva banda, el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, ha destacat avui que la correcció del govern espanyol per endarrerir l'endeutament municipal és "una tranquil·litat per al conjunt del món local". En declaracions als mitjans, durant la reunió dels membres de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) a Madrid, el també alcalde socialista de Sabadell (Barcelona) ha indicat que "és cert" que el Decret, donat a conèixer el dia d'ahir, va generar una "preocupació extrema" en els alcaldes dels municipis, ja que "generava molts problemes d'inversió a les comunitats".

En aquest període, segons ha destacat Bustos, el que faran serà "treballar" perquè l'aplicació del decret a partir de 2011, "no comporti la impossibilitat de mantenir la inversió compromesa, perquè hi ha inversions plurianuals". "Hem de buscar la fórmula perquè es puguin mantenir", ha afirmat.

L'alcalde socialista de Lleida, Àngel Ros, que ha estat un dels més crítics amb les iniciatives del govern espanyol, creu que la rectificació és una pas positiu però no suficient, i ha assegurat que ara lluitaran perquè la prohibició del crèdit tampoc entri en vigor l'any 2011.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, un municipi on el PSC governa amb majoria absoluta, ha opinat que amb la prohibició d'endeutar-se als ajuntaments "paguem justos per pecadors". Núria Marín ha recordat que la seva ciutat, la segona més poblada de Catalunya, és també la segona amb menys endeutament, i ha demanat per tant una revisió de la mesura, que permeti que els ajuntaments que menys s'endeuten ho puguin continuar fent. Si no, ha advertit Marín, perillen inversions "fonamentals" per a les ciutats.

L'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ha acusat el govern espanyol de deixar la ciutat sense inversions municipals l'any vinent amb les mesures de contenció del dèficit imposades als ajuntaments. Bel s'ha mostrat indignat pel contingut del reial decret publicat, tot assegurant que la decisió d'impedir als ens municipals contractar crèdits paralitzarà les seves inversions durant l'any 2011. Davant d'això, ha acusat el govern espanyol de responsabilitzar els ajuntaments del dèficit estatal i ha qüestionat que les mesures ajudin a reactivar l'economia. Segons ha precisat, a Tortosa el decret fa perillar la finalització de les obres de la llei de barris i el finançament de les EMD del municipi.

L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro (PSC), ha afirmat que "amb o sense la fe d'errades" que s'ha publicat aquest dimarts aquesta proposta no s'hauria d'aplicar en aquells ajuntaments que, com el de Terrassa, "han fet els deures". Segons el batlle la iniciativa s'ha dissenyat pensant en consistoris on la situació econòmica és "insostenible" com és el cas del de Madrid. L'alcalde ha apuntat els tècnics municipals estan estudiant el Decret però ha advertit que caldrà esperar a la reunió municipalista del proper divendres per veure s'hi s'adopta alguna mena d'estratègia conjunta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.