Política

Obama o McCain: Els EUA decideixen avui

Eleccions als EUA

Per fi, després de gairebé dos anys de campanya electoral –la més llarga i cara–, els Estats Units decideixen avui qui serà el seu pròxim president. El demòcrata Barack Obama o el republicà John McCain. Dos candidats i dues visions diferents del país, des de l’economia fins a la política exterior, passant per la imatge que oferirien al món. “McCain representa la vella Amèrica i Obama és l’esperança d’una de nova”, resumia l’analista Michael Massing. Sobre la taula, el pròxim president té al davant els reptes de les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, redreçar l’economia i restablir el prestigi dels EUA.

Si ens refiem de les enquestes, que també s’equivoquen, Obama és qui té més números per guanyar, ja que gaudeix d’un avantatge de set punts i mig de mitjana. En cas de complir-se els sondejos, serà una fita històrica, que la seva àvia materna, Madelyn Dunham, que li va fer de mare un temps, no podrà veure perquè va morir dilluns de càncer als 86 anys.
El senador d’Illinois també guanya en sis dels vuit Estats claus, on es decideixen les eleccions, tot i que en dos d’aquests Estats, Florida i Ohio, la cursa és ajustada. No obstant, McCain insistia ahir que la victòria encara és possible: “Els analistes potser no ho saben, el demòcrates tampoc però en Mac ha tornat”, va dir McCain a Florida.
Obama va escollir també aquest bastió republicà, que podria canviar de color, per fer campanya. I ho va fer a Jacksonville, on McCain, enmig de la pitjor crisi econòmica des de la Gran Depressió, va declarar fa un mes i mig que “els fonaments de l’economia” eren “forts”. Els analistes consideren que aquell dia va quedar sentenciada la cursa, ja que la crisi ha beneficiat Obama. Allà, el demòcrata va reiterar el seu missatge de canvi i unitat. “Estem a un dia de canviar els EUA”, va dir. El senador d’Illinois va advertir, però, que la cursa serà ajustada.

Els candidats esgotaven les últimes hores fent campanya en els Estats on va guanyar Bush el 2004. McCain jugava a la defensiva en el seu propi terreny. Virgínia, per exemple, es podria decantar pels demòcrates per primer cop des del 1964, mentre Obama pretén guanyar territori i pintar de blau (demòcrata) el mapa electoral.

Ahir l’agenda era maratoniana. McCain va recórrer set Estats, entre ells Pennsilvània, l’únic Estat demòcrata que espera arrabassar al seu rival. La campanya continua fins l’últim minut. Avui McCain té previst fer campanya a Arizona, des d’on seguirà els resultats electorals, i Obama, si no canvia l’agenda per la defunció de la seva àvia, visitarà Indiana abans de tornar a Chicago per a una nit electoral multitudinària.

Mentrestant, els respectius equips de campanya feien els últims esforços per fomentar la participació, que es preveu de rècord atès l’entusiasme del vot anticipat. Maria Luna, del Partit Demòcrata de Nova York, explicava que no donen “res per garantit”. “Crec que [Obama] pot guanyar però no confio en les enquestes i hem de fer que tothom vagi a votar”, afirmava.

Obama es podria convertir en el primer president negre dels EUA, però els demòcrates no es deixen endur per l’eufòria, ja que no volen repetir els fracassos d’Al Gore i John Kerry.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.