Política

Artur Mas: “Fa segles que ens toquen els nassos amb el català i ens n'hem sortit”

El president de la Generalitat avisa Rajoy que l'idioma és “una línia vermella intocable”, però deixa la porta oberta a pactar amb el PP de cara als pressupostos del 2012

Assegura que el marc jurídic actual protegeix el model d'immersió lingüística a l'escola

Adverteix que en el tema de la llengua “no s'hi juga” i que “si cal, ens defensarem”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut llançar una “reflexió” general, però sobretot al PP i als “grans actors de la política espanyola” que amb “el tema de la llengua no s'hi juga” i que, “si cal, ens defensarem”. Mas ha recordat que “fa segles que ens toquen els nassos amb el català i, en condicions pitjors, ens n'hem sortit”. Mas, en una entrevista a RAC1, ha estat taxatiu assegurant que el sistema de normalització i immersió lingüística “no canviarà” i ha assegurat que el marc jurídic actual, amb la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que ha recordat no ha estat recorreguda, avala i “protegeix” el model educatiu català.

Mas considera que “un jutge no pot carregar-se una llei com la LEC”, àmpliament aprovada pel Parlament i que aval el model educatiu. Per Artur Mas les onades d'immigració dels últims anys fa que el català hagi de tenir “una especial protecció, atenció i discriminació positiva”, ja que ha apuntat que el model d'immersió lingüística permet precisament que la gent que ve de fora pugui aprendre la llengua del país. Per aquest motiu ha assegurat que aquesta qüestió és “irrenunciable” pel govern català.

A més a recordar que el nivell lingüístic dels alumnes catalans no difereix dels de la resta de l'Estat. “Una part del fracàs escolar actual és per la manca de qualitat lingüística, però el culpable no és el català”, ha opinat Mas sobre el nivell tant de la resta d'idiomes que s'estudien a les escoles, com ara el castellà i l'anglès.

Per això ha insistit que el PP, amb Mariano Rajoy al capdavant, ha de saber i tenir en compte [de cara a una probable victòria electoral en les pròximes eleccions generals] que el català és una línia vermella que no traspassarem. De fet, Mas considera que els “assisteix la raó jurídica” ja que el Tribunal Suprem no es pot centrar, amb lleis vigents, amb casos particulars” i “pretendre modificar un model general a partir de casos puntuals”.

En aquest sentit, ha recordat al PP que la situació actual fa que l'economia sigui el problema “prioritari” i ha avisat als populars que és “un error embolicar-se ara en un conflicte innecessari”. “Encara estan a temps de corregir i no convertir en conflicte polític” un problema que no existeix al carrer.

Amb tot, Mas ha afirmat que “estic preparat” per defensar-se si es traspassa la línia vermella i s'ha preguntat: “Per què ens han de tocar els nassos amb l'idioma quan a cap altra país passa? Ni a Espanya amb el castellà, ni a Alemanya ni a França”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.