Política

Tensions israelianes

El cap de la diplomàcia pressiona Netanyahu perquè faci pagar als palestins haver demanat el reconeixement a l'ONU

Proposa anul·lar els acords d'Oslo o penalitzacions fiscals

El govern medita la seva resposta

Israel ha dit i repetit que s'oposa a la petició de reconeixement de l'Estat palestí davant les Nacions Unides perquè es tracta d'un pas unilateral, que es fa fora del marc de les negociacions. Si els palestins actuen d'aquesta forma, adverteixen des del govern israelià, han de tenir en compte que també poden topar amb reaccions unilaterals de l'altre costat.

Aquesta advertència fa mesos que se sent, tot i que fins ara no hi ha hagut cap comunicat oficial sobre quina podria ser aquesta resposta unilateral d'Israel. Mark Regev, portaveu del primer ministre Benjamin Netanyahu, va declarar dimarts, en una roda de premsa amb mitjans estrangers abans d'emprendre el vol cap a Nova York, que Israel “està considerant totes les opcions, de forma cautelosa i responsable”. “No pensem fer res precipitat”, va afegir.

Impostos retinguts

Però no tothom s'ho pren amb tanta calma. El ministre d'Afers Estrangers, Avigdor Lieberman, pressiona Netanyahu perquè actuï i faci pagar a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) el pas que demà farà a Nova York. Lieberman estudia, com a possibles represàlies, anul·lar els acords d'Oslo firmats el 1993 amb els palestins, suspendre la coordinació amb l'ANP en temes de seguretat i adoptar mesures de pressió econòmica, com ara retenir els impostos que paguen els palestins que treballen a Israel i que aquest país s'encarrega de recollir i transferir mensualment a l'ANP. Lieberman va aclarir que no hi ha encara cap decisió presa, però va advertir que totes les opcions són damunt la taula i que “Israel decidirà”.

Fa pocs dies, el diari israelià Yediot Ahronot assegurava que Lieberman havia amenaçat fins i tot de trencar la coalició de govern si Netanyahu decidia finalment no “castigar” els palestins per haver anat pel seu compte a l'ONU. L'endemà, el ministre ho va desmentir: “No acostumo a parlar a porta tancada i, si tinc alguna cosa a dir, no tinc problemes a proclamar-ho públicament”.

Potser no va amenaçar de fer caure l'executiu, doncs, però és ben sabut que el ministre ultranacionalista està decidit a no “deixar passar” així com així la iniciativa palestina.

Evitar més tensions

Sobre aquesta qüestió, no hi ha unanimitat entre les diverses formacions polítiques que formen la coalició de govern israelià. El viceprimer ministre Dan Meridor i el ministre de Defensa, Ehud Barak, per exemple, s'oposen a emprendre passos unilaterals que puguin deteriorar encara més la relació amb els palestins.

La professora Gabriela Shalev, ambaixadora d'Israel a les Nacions Unides entre els anys 2008 i 2010, va declarar fa poc a aquest diari que, “si bé els palestins estan cometent un error anant a l'ONU en lloc de negociar, Israel cometria també un error seriós si reaccionés unilateralment de manera que perjudiqués més la situació en lloc d'arreglar-la”.

5
partits
formen la coalició de govern a Israel, encapçalada pel Likud, del primer ministre Benjamin Netanyahu.
2013
S'acabarà
l'actual legislatura israeliana. Si la situació política es complica, les eleccions generals es podrien avançar al 2012.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.