Política

Oferiment

Mas envia a Rajoy la carta en què li demana diàleg i negociació per pactar la consulta sobre el futur de Catalunya

El president sosté que ara hi ha un ampli suport ciutadà i parlamentari, i que existeixen vies legals

Mariano Rajoy ja té formalment sobre la taula la petició del govern de la Generalitat perquè autoritzi la celebració d'una consulta a Catalunya que serveixi perquè els catalans decideixin la seva permanència a l'Estat espanyol. Com va dir que faria abans que acabés el mes de juliol, ahir el president, Artur Mas, va enviar a Rajoy la carta, en què li demana diàleg i negociació per tirar endavant el referèndum. Era l'endemà que el president català rebés l'informe elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional, que constata les diferents vies legals que l'Estat pot aplicar perquè es pugui dur a terme la consulta. Cal “fer-li veure que hi ha moltes vies des del punt de vista legal per poder fer la consulta” i que, per tant, com rematava ahir Mas abans de fer-se públic que havia enviat la missiva, “el problema no és de legalitat, sinó de voluntat política”.

En el text [vegeu la plana del costat], Mas recorda que el 2005 es va aprovar l'Estatut i que ell va estar directament implicat en la negociació tot i ser, llavors, el cap de l'oposició. També que la sentència del Tribunal Constitucional va diluir “i en gran part va anul·lar la voluntat democràtica dels catalans expressada a les urnes i va evidenciar la impossibilitat de continuar desenvolupant la capacitat d'autogovern de Catalunya per la via transitada fins a aquell moment”. En aquest punt no s'està de recordar-li com Rajoy va despatxar la petició d'un pacte fiscal donant evidències, un cop més, de la incapacitat de donar resposta a les demandes que arriben des de Catalunya per part de l'Estat. És per aquests motius que, li fa memòria, hi va haver la macromanifestació de la Diada de l'any passat i de com ell va decidir que calia convocar eleccions. Això va donar com a resultat un Parlament on els partits partidaris del dret a decidir són majoria. A partir d'aquí, han seguit la constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, el Consell Assessor per a la Transició Nacional i l'informe que aquest ha elaborat. Mas posa de rellevància la importància d'aquest dictamen i per això es compromet a enviar-li el document els pròxims dies perquè Rajoy se l'estudiï, ja que les vies que farien legal la consulta existeixen.

El president de la Generalitat fa tota aquesta explicació per fer-li veure que, al seu entendre, es donen ara les condicions adequades per plantejar el referèndum: ampli suport ciutadà i parlamentari, voluntat de negociació i existència de vies legals per fer-lo. I és que Mas considera que és obligació dels governants atendre les peticions dels ciutadans, i aquí rau la clau de la petició. I no és cap altra que “donar resposta a la legítima, pacífica, democràtica i majoritària aspiració de la societat”.

El cap de l'executiu català li fa avinent que la petició ja li va fer personalment i que ara ho fa per escrit. Que ja llavors Rajoy li va dir que no vol permetre-la, però li explicita que altres països –fins i tot dins de la Unió Europea, en referència a Escòcia– troben vies d'entesa i que l'Estat espanyol no n'hauria de ser cap excepció.

És per tots aquests motius que li demana que accepti seure a negociar per poder consensuar, com més aviat millor, una consulta pactada dins el marc legal que s'acordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Junts i la CUP demanen la compareixença de Parlon pel dispositiu per detenir Puigdemont

barcelona
estat espanyol

L'exèrcit israelià es retira de Jenín després de deu dies d’incursió

barcelona
política

L’Estat es defensa a Europa amb la llei d’amnistia que no aplica als líders de l’1-O

barcelona
estats units

Trump fitxarà Musk per una comissió per reduir la despesa pública si guanya

barcelona
Grècia

Turisme que mata els barris d’Atenes

Atenes
Estat francès

Declara la dona que el seu marit drogava perquè la violessin altres homes

Barcelona
Estats Units

Hunter Biden ofereix declarar-se culpable d’evasió fiscal per evitar el judici

Barcelona
política

Ada Colau, a punt de deixar l’Ajuntament

Barcelona
Estats Units

Trump es declara “no culpable” dels càrrecs contra ell per l’assalt al Capitoli

Barcelona