Política

CARLOS ORÍAS

EDITOR GENERAL DEL DIARI LA RAZÓN, DE BOLÍVIA

“No totes les respostes del govern de Madrid poden ser no fer res”

El diari de referència a La Paz, la capital de Bolívia, és indiscutiblement La Razón. El seu editor general, Carlos Orías, és un periodista que va arribar a la capital procedent de Santa Cruz de la Sierra, una regió que fins fa pocs anys va liderar el clam per aconseguir més autonomia per als departaments de la zona oriental del país. Orías diu que del nivell d'activitat d'aquestes demandes depèn la difusió del procés català al país andí.

Quin ressò ha tingut a Bolívia el procés català?
És un tema que, lògicament, té més impacte a Santa Cruz de la Sierra, perquè s'ha establert un paral·lelisme entre les reclamacions catalanes i les que hi ha en aquella zona del país. Però és cert que ha anat perdent interès a mesura que les demandes autonòmiques dels departaments de l'anomenada “mitja lluna” de l'orient de Bolívia ja no tenen tanta repercussió nacional.
La premsa boliviana ha seguit el conflicte entre Catalunya i Espanya?
És un tema que ha cridat l'atenció i se segueix, però en els últims mesos ha perdut espai per la irrupció d'altres qüestions de més impacte com ara el cas Bárcenas i la crisi. Ara hi ha una gamma més àmplia de temes i és estrany que hi hagi espai per a la qüestió catalana. La cadena humana de la Diada, per exemple, la vam tractar amb una fotonotícia.
Quina lectura fa de les reclamacions de Catalunya?
Em sembla interessant, i molt complicat de resoldre. Des de l'exterior, costa entendre per què aquest moviment té tanta força i el seu clam és tan clar i contundent. És obvi que hi ha unes identitats que s'han intentat suavitzar per reforçar la identitat espanyola, i la crisi ha afavorit la reaparició de les diferències. Crec que és en aquest marc que sorgeix el reclam sobiranista, i la pregunta que sempre ens fem des de fora és com pot ser que Espanya aculli una situació així.
Catalunya pot ser independent?
Les possibilitats estan al cinquanta per cent. Perquè és clar que hi haurà d'haver un acord, que s'establirà en funció de les condicions de poder i de les coincidències que les dues parts siguin capaces de trobar. En tot cas, ja hi ha hagut una resposta d'Europa, que ha advertit que si Catalunya surt d'Espanya, també surt de la UE.
Quina opinió li mereix l'actitud del govern de Madrid?
Em sembla que podria fer alguna cosa més que tractar d'escoltar el clam dels catalans. No totes les respostes del govern de Madrid poden ser no fer res, obviar el problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.