Política

Escenari obert

La majoria d'alcaldes socialistes descarten ser candidats a liderar el partit

El consell s'endarrereix un dia i es demana que sigui la militància la que triï nou líder

Cotilla per als candidats: la nova direcció és només per un any

L'escenari per rellevar Pere Navarro al capdavant del PSC resta desert després que el primer secretari anunciés que renunciava al càrrec, decisió que farà efectiva diumenge vinent durant la celebració d'un consell nacional.

Els primers possibles candidats a agafar les regnes dels socialistes van anar desfilant ahir un per un per descartar la seva candidatura. Així ho van confirmar el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni; l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; l'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda; l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral. Van ser algunes de les veus procedents del món local que al llarg de les últimes setmanes van reclamar a Navarro un canvi en la direcció, preocupats, sobretot, per la cita electoral que tenen amb els ciutadans el maig vinent quan es convoquin les eleccions municipals.

El PSC viu les seves hores més baixes i els candidats a les alcaldies no veuen en les sigles del socialisme català una marca eficaç per accedir o mantenir-se en el càrrec. Entre els possibles candidats que han anat sorgint, només l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, van evitar ahir fer declaracions. A més, es dóna la circumstància que en les eleccions europees aquests dos municipis van ser uns dels pocs on el PSC va incrementar el percentatge de vot respecte de les autonòmiques del 2012.

Parlon, observada

El de l'alcaldessa és un dels noms que més sona i que podria ser figura de consens entre els diferents col·lectius que hi ha en la família socialista. Com a diputada s'ha mostrat contrària a l'arraconament a què la direcció del PSC va sotmetre els parlamentaris crítics quan els va situar a les últimes bancades de l'hemicicle. Parlon també va ser una de les veus més contràries a l'acord entre el PSC i CiU per aprovar el projecte de BCN World.

Miquel Iceta, diputat i president de la Fundació Campalans, nexe amb el PSOE i ideòleg del partit –d'ell és el document de reforma federal– també ha estat assenyalat com a possible líder de transició. També s'ha pensat en ell per dirigir la gestora que ha de portar el partit fins al congrés, una opció que ha descartat del tot.

Nova direcció per un any

La decisió, però, no és fàcil. La celebració d'un congrés extraordinari a finals d'aquest mes de juliol, si així ho decideixen diumenge els delegats del consell nacional, no substitueix el que el partit està obligat a convocar de manera ordinària a finals del 2015. Això comportaria que la nova direcció hauria d'assumir les regnes del partit durant poc menys d'un any i mig en espera que el congrés ordinari la torni a validar o, en el millor dels horitzons, no canviï els postulats ideològics. Descordar aquesta cotilla formaria part de les negociacions que a hores d'ara i fins ben entrat diumenge s'han iniciat entre els dirigents del partit per donar embranzida a la renovació del PSC.

Les escletxes que ha deixat obertes Navarro també afecten el contingut polític que haurà d'abordar el congrés, ja que els dirigents més crítics amb l'actual direcció per la posició respecte al dret a decidir esperen que la trobada política també permeti obrir una reflexió a l'entorn d'aquest tema. Aquesta possibilitat, però, està descartada per una àmplia majoria de dirigents consultats, que aposten per renovar els càrrecs de la direcció i mantenir una aposta, si pot ser més ferma, per la reforma federal de l'Estat espanyol.

Una de les peticions més reiterades ahir pels dirigents locals és que la tria del primer secretari del PSC recaigui en la militància. Amb aquest objectiu, diumenge es portarà a aprovació el reglament perquè, en cas que ho acceptin els delegats, es faci una consulta, el resultat de la qual quedaria validat pel congrés. Seria un procés molt semblant al que portarà a terme el PSOE per escollir el substitut de Rubalcaba. La votació en el si del PSOE es farà entre el 12 i el 13 de juliol, i el candidat escollit quedarà validat en el congrés dels dies 26 i 27 de juliol. Per al congrés del PSC es parla com a dates probables el 19 i el 20 de juliol.

LES FRASES

26.07.14
Dia fixat
per a l'inici del congrés del PSOE per escollir el secretari general que ha de substituir Rubalcaba.
19.07.14
Dia probable
perquè el PSC celebri el seu congrés. Abans, però, es faria la consulta a la militància.
Instem el PSC a reincorporar-se al consens pel dret a decidir i la consulta del 9 de novembre
Josep Rull
secretari d'organització cdc
Estic convençuda que el PSOE i el PSC seguiran treballant en la reforma de la Constitució
Soraya Rodríguez
Portaveu PSOE Congrés
No farem foc nou. Ara ens fixem més en el perfil del nou líder, no triarem un projecte de renovació
Celestino Corbacho
president consell nacional psc

Com anirà el consell nacional de diumenge

Els delegats que han de participar diumenge en el consell nacional ja han rebut la confirmació de la data de la reunió, endarrerida un dia per guanyar temps, acompanyada per l'ordre del dia en què es fa constar com a primer punt l'aprovació de l'informe polític. En segon terme, s'ha fixat el calendari per al congrés extraordinari. El tercer i últim apartat estarà dedicat a l'aprovació d'una comissió gestora que haurà de pilotar el partit fins a la data triada per celebrar el congrés.

L'ordre triat no és arbitrari. No en va, la data del congrés condicionarà el tipus de comissió gestora. Els dirigents consultats són partidaris de convocar-lo com més aviat millor per tenir una direcció forta amb vista a l'escenari polític dels mesos de tardor, en què hi haurà cites importants com ara la de l'11 de setembre, l'aprovació d'una llei de consultes i finalment la convocatòria del 9-N. Si es decidís convocar el congrés d'aquí a poques setmanes, els membres de la comissió gestora haurien de desenvolupar bàsicament tasques administratives fins a arribar al congrés que, com a màxim, se situa a finals de juliol.

En el transcurs del consell nacional també es donarà a conèixer el reglament perquè els militants puguin votar el candidat a primer secretari.

En el torn d'intervencions també es reproduiran algunes de les paraules d'agraïment per l'encara primer secretari. Paraules que ahir van protagonitzar bona part de les declaracions que dirigents polítics van voler enviar a Navarro. “Període difícil”, “context de crisi”, “el pitjor escenari per fer front a la davallada”, van ser algunes de les frases que responsables polítics com ara Celestino Corbacho, diputat, i Juli Fernández, al capdavant de la federació gironina, van dedicar a Navarro per la seva tasca al capdavant d'un partit com el PSC, que arrossega els pitjors resultats de la història. De Navarro es lloa haver posat el federalisme en l'agenda política del PSOE i la seva honradesa en renunciar al càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona
Estats Units

Biden dona positiu en Covid-19 i atura temporalment la campanya

Barcelona

Vilafant es dota d’un reglament de participació

VILAFANT
política

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid