Política

Continua el debat sobre l'expulsió del jutge Santiago Vidal

El ple del CGPJ reprèn aquesta tarda la sessió després d'un recés per dinar

Els vocals desestimen una de les al·legacions del magistrat, sobre la prescripció del seu expedient

El ple del CGPJ ha reprès aquest dijous a la tarda el debat sobre l'expulsió del jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal. Els vocals han fet una breu pausa a primera hora de la tarda després d'haver debatut aquest dijous durant més de cinc hores sobre aquesta qüestió.

Abans del recés, el ple ha desestimat una de les al·legacions del magistrat, que argumentava que l'expedient disciplinari contra ell havia expirat. En concret, han rebutjat la prescripció de l'expedient per tretze vots a vuit.

Vidal va argumentar davant el CGPJ que el cas havia prescrit perquè s'havia superat el termini de sis mesos des de l'inici de l'expedient disciplinari fins a la seva culminació. Segons el magistrat, durant la fase d'instrucció prèvia ja es van fer diligències pròpies de l'expedient, i per tant s'ha superat el període marcat per la llei.

Aquesta votació és un nou indici de la divisió que el debat està generant al sí de l'òrgan de govern dels jutges. Prèviament també han rebutjat, per 12 vots a 9, deixar el cas a mans de la Comissió Disciplinària.

Després de la votació, que s'ha produït quan ja portaven quatre hores i mitja de debat, els vocals han fet un nou recés per dinar a dos quarts de quatre de la tarda.

Els magistrat continuaran debatent el fons de la qüestió a partit d'un quart de cinc de la tarda. Serà aleshores quan, previsiblement, ja entraran al fons de la qüestió.

Els vint vocals del CGPJ més el president discuteixen des de les deu del matí la proposta de sanció que el promotor de l'Acció Disciplinària del Poder Judicial, Antonio Fonseca-Herrero, responsable dels expedients disciplinaris als magistrats, ha elevat a aquest òrgan.

Fonseca proposa l'expulsió de la carrera judicial del jutge per haver redactat un projecte de Constitució Catalana.

El magistrat ha elevat l'acció ple i no a la Comissió Disciplinària perquè considera que és aquest i no aquella l'encarregat de resoldre els expedients en els quals se sol·licita la separació de la carrera judicial d'un jutge o magistrat.

Es preveu que la decisió d'avui es resolgui per majoria, possiblement de dotze vots a nou, i reflecteixi la majoria conservadora que dóna suport al president del CGPJ, Carlos Lesmes, que derrotarà en votació la minoria progressista, segons fonts de l'òrgan de govern dels jutges.

El Promotor de l'Acció Disciplinària ha demanat la separació de la carrera judicial del magistrat com a autor responsable de dues faltes molt greus previstes en els articles 417.6 i 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial.

La Fiscalia també ha demanat l'expulsió del jutge Vidal per, al seu parer, vulnerar de forma “flagrant” el seu deure de fidelitat a la Constitució espanyola en participar en la redacció d'una constitució catalana i participar públicament en actes a favor de la independència de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia