Política

El CGPJ suspèn per tres anys el jutge Santiago Vidal

El màxim òrgan de govern dels jutges castiga el magistrat per redactar un esborrany de Constitució Catalana però no l'expulsa de la judicatura

El ple Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dijous suspendre durant tres anys el magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal de la carrera judicial.

Després de més de vuit hores de deliberacions, el màxim òrgan de govern dels jutges ha decidit per 12 vots a 9 castigar el magistrat català per una falta disciplinària molt greu relacionada amb la seva participació en la redacció d'un esborrany de Constitució Catalana. Finalment, però no l'expulsarà de la carrera judicial, tal com demanava el promotor de l'acció contra ell, i es podrà reincorporar, d'aquí a tres anys, a la judicatura.

El ple CGPJ el considera responsable d'una falta “molt greu” per la “ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials”, continguda al l'article 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial. És a dir, per haver actuat “amb manifesta i inexcusable inobservança de deures tan rellevants del seu estatut jurídic com els de fidelitat a la Carta Magna i l'ordre jurídic de manera reiterada”.

Per contra, els vocals han rebutjat per assentiment que l'acusació contra Vidal d'haver incorregut en l'“exercici d'activitats incompatibles amb el càrrec de jutge”.

D'aquesta manera, el CGPJ descarta la proposta d'expulsió feta el passat dia 5 pel promotor de l'Acció Disciplinària del Consell, Antonio Fonseca-Herrero.

Un cop aprovada la sanció, Vidal pot recórrer-la per dues vies, que no són incompatibles l'una amb l'altra. Pot presentar directament un recurs davant del Tribunal Suprem, o bé presentar-ne primer un de reposició al CGPJ i demanar al mateix ple que revisi la seva decisió.

La decisió ha estat adoptada amb els vots de la majoria conservadora que dóna suport al president del CGPJ, Carlos Lesmes, però amb l'oposició de la minoria progressista, a la que s'ha sumat el vocal elegit pel PNB, Enrique Lucas. En total, dotze vots contra nou. Els 9 magistrats que han votat contra la suspensió han anunciat un vot particular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.