Política

Compromís i un pas més

CiU subscriu la Declaració del Maresme per obtenir la gratuïtat de l'autopista C-32 l'any vinent

Hi inclou que el 2016 la Generalitat aporti ja una partida per rescatar el peatge

Amb el suport de totesles forces polítiques ara la pròxima parada és el Parlament

De la crítica general pel fet de no subscriure la reclamació unànime del Maresme perquè la C-32 sigui gratuïta el 2016 a l'aplaudiment dels promotors del document per haver acabat incorporant al text inicial dos compromisos que “milloren” el resultat final. CiU ha passat en només una setmana de ser el personatge fosc de la pel·lícula que vol evitar el final feliç de l'aventura a l'actor secundari que acaba tenint un moment estel·lar en l'últim minut del film. Ahir era la data límit perquè la federació nacionalista en l'àmbit comarcal accedís finalment a signar la Declaració del Maresme i ocupés el lloc que va deixar orfe en l'acte oficial de presentació del text que ja havia obtingut el vistiplau de la resta de formacions del territori. Una reunió a porta tancada entre els membres de la coordinadora i la direcció comarcal de CiU, amb la senadora i alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, al capdavant, que va servir no tan sols per llimar les asprors i trencar reticències sinó per obtenir una redacció amb un grau més alt de compromís per posar fi al greuge d'aquesta via ràpida de pagament. En concret, CiU va acceptar fil per randa el text de la Declaració del Maresme i, alhora, va demanar que s'hi incloguessin dues aportacions noves. D'una banda, que la Generalitat inclogués ja en el pressupost del 2016 una partida destinada a rescatar el peatge de la via ràpida i, de l'altra, que els 400 milions compromesos per l'Estat per invertir en la millora de la mobilitat a la comarca “en cap cas s'utilitzin per pagar aquest rescat del peatge”.

Montserrat Candini va defensar ahir “la voluntat sense fissures de CiU d'ampliar l'acord amb el territori” i de demostrar clarament que volen la gratuïtat de l'autopista com més aviat millor. Candini, màxima responsable de la Mesa de Mobilitat del Maresme, considera “precipitades i poc afortunades” les valoracions fetes dies enrere tant pels diferents partits signants del pacte com per membres destacats de CiU que van retreure la falta de visió de la direcció comarcal. “Hem estudiat a fons el text i hem necessitat un temps prudencial per elaborar un discurs que el millorés”, va dir ahir l'alcaldessa, que va donar per tancades les discrepàncies.

Consens complicat

Des de la coordinadora, el portaveu Antoni Esteban va valorar positivament les aportacions fetes per CiU, “perquè milloren i amplien el sentit del document inicial”. Esteban, però, va reconèixer que aquests dies en què la federació nacionalista no havia signat la declaració “han estat complicats perquè no sabíem del cert si finalment s'hi afegiria”. En tot cas, el membre de la plataforma qualifica de “final feliç” el recorregut fet fins ara per la Declaració del Maresme, “que ha costat sang, suor i llàgrimes abans no s'ha materialitzat”. Amb el suport de totes les forces polítiques i amb la incorporació constant d'entitats del territori, Esteban recorda que ara la pròxima parada és el Parlament, on es busca també el compromís ferm de tots els grups de la Cambra “i la materialització final de les demandes que es recullen a l'escrit”. Unes demandes que inclouen, a més del rescat del peatge el 2016, la recuperació de la façana litoral convertint l'N-II en una via cívica i la creació d'un model de mobilitat sostenible basat en l'ordenació del territori i en el transport públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia