Política

Mas atribueix a les “pressions” de l'Estat que Puigdemont no s'hagi reunit amb Junckers

L'expresident afirma que el govern espanyol “utilitza totes armes de mala manera” per evitar que “els sobiranistes no siguin escoltats”

El representant de la Generalitat a Brussel·les assegura que va sondejar al gabinet del president de la CE sobre la possibilitat d'“una trobada breu”

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha denunciat aquest dilluns que l'Estat espanyol i la seva actitud de “pressió” a la resta de governs i institucions europees han estat els culpables que el president del govern català, Carles Puigdemont, i el de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, no s'hagin reunit durant el viatge oficial del primer a Brussel·les.

Mas ha recordat que abans aquestes trobades es podien fer, i que ell mateix s'havia va reunit amb l'aleshores cap de l'executiu europeu José ManuelDurão Barroso. Però, segons ell, “la pressió constant de l'Estat espanyol sobre altres Estats i la pròpia CE” i fa que ara els dirigents europeus “intentin nedar i guardar la roba, protegir-se al màxim possible i no significar-se massa”.

Mas ha afirmat que des de l'Estat espanyol estan “utilitzant totes les armes al seu abast, de mala manera, per evitar que els catalans sobiranistes siguin escoltats”. “És una actitud qualitativament democràtica de l'Estat espanyol, que ens té acostumats a ser els campions de la bona democràcia”, ha ironitzat.

Mas ha insistit que l'absència de trobades entre alguns dirigents europeus i el president de la Generalitat “no és perquè a la UE no hi hagi voluntat de diàleg i d'escoltar, que hi és; és com a conseqüència de la pressió de l'Estat espanyol que se sent insegur perquè és incapaç d'oferir un projecte atractiu per al conjunt de la gent que està dins de l'Estat espanyol”.

Altafaj va avisar l'equip de Juncker de la visita

El representant permanent de la Generalitat davant de la Unió Europea (UE), Amadeu Altafaj, ha defensat aquest dilluns que hauria estat “desconsiderat” que el govern no hagués avisat la Comissió Europea (CE) de la visita del president Carles Puigdemont a Bèlgica.

En declaracions als mitjans, Altafaj ha explicat que va sondejar el gabinet del president de la CE per preguntar “si hi havia alguna disponibilitat d'agenda” per “intentar, potser, fer una trobada breu”. “Des de la CE se'm va agrair l'interès però malauradament per agenda no era possible i ho deixem per una altra ocasió en què el president faci una visita oficial a Brussel·les més enfocada en les institucions europees”.

Altafaj ha defensat que “és el més normal del món que el representant del govern a Brussel·les posi en coneixement de les autoritats de la CE la presència del President el dilluns al matí”, ha remarcat. Segons ell, “seria desconsiderat que se sabés que el president ha passat per Brussel·les i que ni se n'hagués informat”.

Altafaj ha lamentant que es vulgui “utilitzar i desviar” aquesta informació ara que “estem entrant en període electoral”.

El representant de la Generalitat a Brussel·les ha assegurat que la Comissió Europea i el president Juncker tenen “interès” en la situació a Catalunya i Espanya i s'ha mostrat confiat que pugui celebrar-se una trobada “en breu”. “Juncker segueix molt la situació política a Catalunya”, ha asseverat.

El mateix president Puigdemont ha assegurat als periodistes a Brussel·les que l'objectiu de la seva visita a Bèlgica “no era parlar” amb la Comissió Europea. “L'objectiu d'aquesta visita no era parlar, ni jo tampoc vaig demanar parlar, amb cap representant de la CE”, ha dit.

Una portaveu de les institucions ha confirmat unes hores després que van ser contactats a “nivell de gabinet” i que van declinar una reunió per “l'agenda del president Juncker”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia