Pistoles elèctriques per als Mossos
La Taser s’implanta com a prova pilot a les comissaries de Girona, Figueres i Blanes
Quan la facin servir han d’enregistrar l’actuació
Els Mossos han estrenat finalment les pistoles elèctriques després d’anys de discussió entre els defensors i els detractors d’aquesta eina policial, a mig camí entre l’arma de foc i la defensa. Una arma no letal que paralitza momentàniament el sistema motor d’una persona i, com a tal, ideal per a immobilitzacions i detencions complexes o per reduir malalts mentals o evitar suïcidis.
La implantació de les pistoles elèctriques es farà de mica en mica després que 1.600 agents hagin fet el curs de formació i que s’hagin aprovat els protocols per al seu ús. De moment, aquest mes de juny es fa la prova pilot a les comissaries de Girona, Figueres i Blanes i a l’àrea de recursos operatius (ARRO) de Girona. Un cop en tinguin totes les comissaris de les comarques gironines, el 9 de juliol s’implantarà a l’àrea metropolitana; a partir del 15 d’agost, a totes les comissaries barcelonines i tarragonines, i, entre el 31 d’agost i l’1 de setembre, les pistoles elèctriques arribaran a les comissaries de Lleida i Pirineus. En total, el cos dels Mossos disposarà de 120 pistoles elèctriques. Noranta pistoles estaran destinades a les comissaries i les duran els caps de torn i les altres trenta es reservaran per a unitats especials, com ara els ARRO, que també han de fer actuacions lligades amb la seguretat ciutadana. El model que han comprat els Mossos és la Taser X2, que té dos cartutxos d’un sol ús i que és un model que permet la traçabilitat i el control posterior del seu ús. Qualsevol acció que es faci amb el dispositiu queda enregistrat i no es pot manipular, i no només quan es dispara un tret, sinó quan es posa o treu el fiador, el canvi de bateria, la temperatura ambient o la connexió al programa de dades, per exemple.
Els Mossos van presentar ahir les pistoles elèctriques, tècnicament anomenades dispositiu conductor d’energia (DCE) com una alternativa vàlida per a la reducció física, si les mesures de mediació, diàleg i negociació no han donat cap resultat positiu o en casos en què per la situació d’extrema necessitat i gravetat sigui aconsellable una actuació ràpida per intentar evitar mals majors i irreparables. Però l’ús de les pistoles elèctriques pels Mossos ha de complir de manera escrupolosa els protocols. El policia que porti la Taser ha de complir uns requisits: ha d’haver fet el curs de formació de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (Escola de Policia de Mollet), fer funcions de cap de torn, dur incorporats els dispositius personals de gravació (DPG); és a dir, una càmera incorporada a l’uniforme, amb la qual l’agent haurà d’enregistrar, de manera manual, l’actuació perquè en quedi constància. L’ús de la càmera no es limitarà a les actuacions fetes amb la Taser. I serà obligat també, en cas de fer servir la pistola elèctrica, tenir a l’abast un desfibril·lador (DEA), de manera que es pugui garantir l’assistència mèdica, en cas de ser necessària, a la persona a la qual han aplicat la descàrrega elèctrica. Precisament un dels motius pel qual s’ha començat la implantació a les comarques gironines és perquè, a través del Dipsalut, els desfibril·ladors ja estan repartits a totes les comissaries.
Les pistoles Taser arriben als Mossos després d’anys de reivindicacions sindicals i d’anuncis, mai complerts de la conselleria. Els policies de carrer sempre han tingut clar que és una eina que els pot ser molt útil en situacions en què la mediació no rutlla i l’opció de treure l’arma de foc pot ser fatal.
Haurien volgut tenir una pistola elèctrica a mà els agents dels Mossos i de la Policia Municipal de Palafrugell que el 19 d’abril passat se les van heure amb un home, desequilibrat mental, que anava armat amb una motoserra que amenaçava tothom en una gasolinera de Palafrugell. Gairebé dues hores van tardar a poder immobilitzar l’esvalotador i almenys quatre agents van acabar ferits. Una actuació que, opinen els experts, s’hauria pogut resoldre en qüestió de cinc minuts si els policies haguessin disposat d’una pistola elèctrica. Hauria estat útil també en el cas que van viure fa quatre dies els Mossos a Barcelona, quan van anar a auxiliar una dona que demanava auxili pel maltractament del seu home. L’agressor, armat amb un ganivet, es va tirar damunt dels Mossos, que van acabar disparant-li, en una cama, per aturar-lo.
Evitar morts
I possiblement s’hauria pogut evitar la mort del veí d’Olot Antonio Tirado Valderrama, que el 10 de març del 2012 va rebre el tret que li va disparar un agent dels Mossos a casa seva, on policies i sanitaris havien acudit, en principi, per a una assistència sanitària. Però Tirado es va esverar, va agafar un ganivet i un mosso li va disparar.
El mosso va acabar imputat per homicidi i es va estalviar el judici pactant una indemnització per a la família. També va acabar a judici però va ser absolt el mosso que, el març del 2007, a Malgrat de Mar, va matar un malalt esquizofrènic que l’amenaçava amb un pic i que va ferir el pare de la víctima, una altra mort que una Taser podia haver evitat. Els experts consideren bàsic disposar de Taser en casos en què s’han de calmar persones amb alteracions psíquiques, que no raonen.
Trenta policies locals tenen Taser des de fa anys
Almenys trenta policies locals de Catalunya, ja disposen de pistoles Taser des de fa com a mínim quatre anys, tot i que n’hi ha algunes que no les han utilitzat i estan en espera d’implantar un protocol d’ús. No en tenen, però, les policies de les grans ciutats de la conurbació de Barcelona. Sí que en té la Policia Municipal de Girona i també les policies locals de pobles gironins més petits, com ara Caldes de Malavella, Sils, Hostalric i els vigilants de Riells i Viabrea i Fogars de la Selva. També disposen de pistoles elèctriques els municipals de Blanes, una de les poblacions on els Mossos fan la prova pilot també amb Taser. Els municipals no van dubtar a utilitzar-la el 2009 en el cas d’un home que es va atrinxerar en un pis i amenaçava tothom armat amb dues catanes. En aquest cas, la Taser va fracassar per l’agilitat de l’esvalotador, que amb les catanes va segar els dos cables electritzants que li van disparar amb la Taser. Va acabar reduït per un gran contingent d’antidisturbis. Tot i disposar de Taser, les policies municipals les han fet servir en poques ocasions: només en vuit casos, segons va comptabilitzar el Síndic de Greuges en el seu informe sobre l’ús de les pistoles elèctriques. Tot i que aquests trenta ajuntaments tenen regulat l’ús de les Taser a través del seu reglament municipal, actualment Interior està treballant en la redacció d’un protocol d’ús de les pistoles elèctriques perquè els diversos ajuntaments el puguin incorporar.