Punt divers

Serna proposa al Ministeri de Treball i Immigració un subsidi d'atur per a emigrants retornats

La consellera de Treball, Mar Serna, ha defensat la necessitat que el Ministeri de Treball i Immigració faci una modificació de la normativa per permetre als treballadors transfronterers que perdin la feina acollir-se al subsidi d'atur per a emigrants retornats. Així ho ha fet saber en el marc de la visita institucional que ha fet la consellera, aquest divendres al Principat d'Andorra, on s'ha reunit amb el cap de govern del Principat. Una de les qüestions específiques abordades a la reunió ha estat la situació dels treballadors i treballadores transfronterers catalans, és a dir, aquelles persones que viuen a Catalunya però treballen a Andorra, i que són actualment entre 2.000 i 2.500.

La trobada, que ha servit per analitzar la cooperació entre Catalunya i Andorra en l'àmbit laboral, ha estat caracteritzada per la voluntat d'incrementar la cooperació entre la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Andorra, bàsicament a través del desenvolupament de l'Acord de Col·laboració entre ambdós governs signat aquest mateix any. A la reunió hi han assistit també el elegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Víctor Orrit i la ministra andorrana de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez.En finalitzar la reunió han anunciat que properament tindrà lloc una reunió a nivell tècnic per posar en comú propostes pel que fa a les polítiques actives d'ocupació, fent especial èmfasi en itineraris d'acompanyament, orientació i formació a les persones desocupades. I també abordar experiències en l'àmbit del diàleg social. Serna ha anunciat també que li ha demanat al Ministeri de Treball i Immigració i al Grup Socialista al Congrés dels Diputats 'que els treballadors transfronterers que treballen a Andorra i viuen a la Seu d'Urgell o a d'altres indrets, puguin tenir una prestació equivalent a la que tenen els emigrants retornats'. Actualment els treballadors i treballadores transfronterers, en cas que es quedin en situació d'atur, no perceben cap prestació o subsidi d'atur a Andorra, on no existeix aquesta mesura de protecció social, ni tampoc tenen dret a rebre'l a Espanya perquè en no ser residents espanyols a Andorra, no poden demanar l'ajuda o subsidi com a emigrant retornat. Precisament la proposta de la consellera consisteix en què, aprofitant la tramitació al Congrés dels Diputats del Real-Decret Llei pel qual es va aprovar la creació del subsidi de 420 euros per a les persones que han esgotat les prestacions o subsidis d'atur, es modifiquin també els requisits per accedir a aquest subsidi d'atur per a emigrants retornats, de manera que persones que com els treballadors transfronterers, no han deixat de residir a Catalunya, però han ocupat un lloc de treball a l'estranger puguin rebre aquest subsidi.Serna ha manifestat també, que si hi hagués el consens de tots el·lectiu podria entrar en vigor a principis del proper any. El subsidi per a emigrants retornats que abona l'Estat és una prestació que té una durada de 6 mesos, prorrogables fins a un màxim de 18 mesos, i d''n import per a aquest 2009 de 421,79 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.