Successos

Querella de la fiscalia contra l'exalcalde de Sant Pol per un delicte urbanístic

Francesc Pomés va donar permís per aixecar una nau al costat de l'autopista en un espai prohibit

Els fets es remunten als anys 2000 i 2001 quan es va aixecar una nau de l'empresa de material de construcció Amargant i es va ampliar un edifici de tres plantes. Segons determina el fiscal, les obres no es podien fer perquè les construccions són a tocar de l'autopista C-32, dins de la franja de 50 metres lliures d'edificacions que s'estableix en la llei de carreteres. La fiscalia troba delicte en la manera d'actuar del llavors alcalde Francesc Pomés (CiU) perquè com a màxim responsable municipal va gestionar els expedients d'obres i en va donar el permís corresponent. A Pomés se li imputa un presumpte delicte contra l'ordenació del territori, prevaricació i falsedat documental.

La denúncia dels fets correspon al grup municipal del PSC, la seva portaveu, Piedad Jiménez, va traslladar-la al jutjat el gener del 2009 juntament amb altres presumptes irregularitats urbanístiques al municipi que el fiscal va decidir arxivar perquè havien prescrit. En concret, es tractava de la construcció d'un habitatge particular en un solar destinat a aparcament; la construcció d'un bar en domini públic i la posterior concessió administrativa del servei per 25 anys a la llavors cunyada de l'alcalde. Finalment Jiménez també va denunciar un presumpte tercer delicte urbanístic que afectava unes edificacions de la urbanització El Casarell. La fiscalia recorda en aquest cas que ja van ser investigades i que no es va trobar indici de delicte ni elements nous per reobrir el cas.

Un segon error urbanístic que costa 1,2 milions

L'Ajuntament de Sant Pol de Mar va rebre fa pocs mesos la notificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'obligava a pagar prop d'1,2 milions d'euros per un error urbanístic també en el polígon industrial. Segons la sentència, que no és ferma, la compensació econòmica s'ha de retribuir a l'empresa Prosu perquè els terrenys que té en propietat en aquesta zona havien quedat afectats per la construcció d'un pont que travessa la riera i que li va restar fins a 3.000 m² de la superfície inicial. El litigi es remunta als anys noranta, quan també era alcalde Francesc Pomés, i el govern actual ja va reconèixer en el seu moment que si s'executava la sentència la quantitat exigida representaria hipotecar les inversions al municipi durant anys. Pel que fa a la querella de la fiscalia contra l'exalcalde, des de l'equip de govern no s'han volgut fer declaracions.

Estirada d'orelles als polítics

Un dels casos arxivats pel fiscal perquè es considera prescrit també afecta la família Amargant, propietària de les naus aixecades al costat de l'autopista. Es tracta de la construcció l'any 1999 d'un habitatge familiar sobre una parcel·la qualificada com a aparcament a la urbanització Jardins de Sant Pol. Segons la documentació del fiscal, la casa es va fer sense la corresponent llicència municipal «la qual cosa no era possible ja que aquell sòl estava qualificat com a sistema general viari». Tot i entendre que es va cometre una il·legalitat, la fiscalia exposa que l'habitatge es va construir fa més de tres anys i «s'ha de considerar penalment prescrita». Tot i això, assenyala que els responsables municipals dels anys 1999 i 2000, període en què es feia la casa, «no van actuar amb la celeritat i contundència exigible» per aturar les obres. A més, també renya el consistori actual perquè va trigar massa a obrir l'expedient de regulació de la legalitat urbanística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.