Successos

Quadern negre

Tura Soler

Pasteres “invisibles”

Des de començament de mes han arribat a les Illes 148 migrants en pasteres i l’any passat, uns 2.300, però se’n parla poc, d’aquests desembarcaments

“La Guàrdia Civil comunica el rescat d’una pastera a Formentera: a les 09,50 h del dia 08/07/2024 s’han rescatat un total de setze (16) persones d’origen magribí i subsaharià, a 15,5 milles a l’est de Formentera. Hi intervenen Salvament Marítim, Guàrdia Civil Fiscal del Port d’Eivissa, Patrulles Fiscals i de Fronteres (PAFIF) i Policía Nacional”. Aquest comunicat el passava ahir la Delegació del Govern de les Balears. És el darrer d’un reguitzell de comunicats que la darrera setmana han anunciat l’arribada de pasteres amb migrants a les illes Balears. El dijous 4 de juliol van rescatar quinze magribins, “en aparent bon estat”, que eren a unes 13 milles al sud Formentera. El dimecres dia 3 es van interceptar tres grups: catorze persones a la platja des Migjorn de Formentera, deu a la carretera d’es Ca Marí, i dues persones a la zona de la urbanització de Son Porroig a Sant Josep de la Talaia, a Eivissa. El dimarts dia 2 van rescatar 25 persones que anaven en un bot a set milles al sud de l’illa de Mallorca. I el dia 1 la Policía Nacional va interceptar 24 persones més a cala Magraner, a l’illa de Mallorca. I al mateix dia se’n van trobar 28 a quatre milles de l’illa de Cabrera i setze més a la costa del Caló des Morts de Formentera. Doncs fent comptes, només des de començament de mes s’han localitzat 148 persones que han arribat en pasteres a les illes Balears. I si anem reculant en el temps veuríem que el degoteig d’arribada de pasteres a les Balears és constant. Segons un recompte que va fer Efe l’any passat, es van comptabilitzar l’arribada de 128 embarcacions que traginaven 2.278 migrants arribats a les illes Balears. Però tot i que la Delegació del Govern va informant puntualment de l’arribada a les Balears dels bots amb gent vinguda de l’Àfrica, no solen ocupar grans espais en els informatius de les televisions, que cada dia parlen de la crisi migratòria a les Canàries amb imatges de les embarcacions clafertes d’immigrants. Les arribades a les Balears només se solen reflectir als mitjans locals i cada vegada els destinen menys espais perquè, com apunten alguns periodistes, s’han fet tan habituals que cada cop són menys notícia. Es van convertint en invisibles. Tot i que el dia 1 l’Audiència de Palma va jutjar dos algerians acusats de ser els patrons d’una pastera que va arribar a Cabrera el setembre del 2023 i que traginava vint persones, entre les quals dos menors. La barca, amb un sol motor, sense llums, sense sistemes de seguretat, ni armilles salvavides, ni GPS, ni bengales, ni rems, ni extintors, tot i que portaven garrafes de combustible, va sortir de Boumerdés (Algèria) i la travessia va durar 30 hores, i als passatgers, apilonats, se’ls va ordenar que apaguessin els telèfons. I al juny van ser condemnats a 4 anys de presó dos patrons d’una pastera que va arribar abarrotada de gent a Mallorca l’estiu passat.

Són pocs traficants jutjats per tants migrants traginats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia