Punt divers

Augmenta un 80% la xifra de persones que no arriben a final de mes ateses per Càritas Girona

COMARQUES GIRONINES

La crisi ha fet disparar les demandes d'ajut que rep l'entitat Càritas Diocesana de Girona. I és que, durant l'any 2008, ha augmentat en un 80% la xifra de persones que no poden arribar a final de mes i que han necessitat rebre ajuda de l'entitat per necessitats bàsiques (menjar, allotjament o roba, entre d'altres). El secretari general de l'entitat, Salvador Maneu, ha alertat que per aquest 2009 no hi haurà prou recursos. 'L'any passat vam estirar més el braç que la màniga i ens vam gastar 100.000 euros, però ara no podrem mantenir aquest pressupost'. Maneu ha demanat a les administracions un pacte social per afrontar la situació.

'Actualment, els serveis d'orientació laboral, acollida i alimentació estan al límit de les seves possibilitats', alerta el secretari general de Càritas Diocesana de Girona. Salvador Maneu explica que, durant l'any 2008, la crisi econòmica ha comportat 'una projecció ascendent i exponencial' de les persones que han necessitat rebre ajuda de l'entitat per cobrir les seves necessitats bàsiques. Tot i que encara s'estan tancant xifres, Maneu ja avança que alguns dels serveis 'han registrat un increment del 80%'.Aquest augment s'ha registrat arreu de la demarcació, però sobretot a les principals poblacions de les comarques gironines: Girona, Figueres, Olot, Salt i Blanes. El perfil tipus de la persona que acull a l'entitat per demanar ajut és gent de classe mitjana, amb càrregues familiars, i que ha rebut una formació bàsica o elemental.Per atendre totes aquestes demandes, l'any passat Càritas va haver d'incrementar el pressupost. Mentre que l'any 2007 va destinar 50.000 euros als serveis d'ajudes bàsiques, el 2008 va haver de doblar aquesta quantitat fins arribar als 100.000 euros.'Vam fer front a la situació destinant petits recursos que teníem guardats, però ens trobem que hem estirat més el braç que la màniga i hem gastat més que no pas ingressat', lamenta Salvador Maneu. I, per aquest 2009, l'entitat ja alerta que no podrà mantenir la situació.Per això, el secretari general de Càritas ha demanat ajuda a les administracions 'per, entre tots, posar les bases d'un nou acord social i buscar fórmules de corresponsabilitat' que permetin ajudar la població. Salvador Maneu insta la Generalitat, els ajuntaments i la Diputació de Girona a què 's'acceleri el diàleg al màxim' i es trobi una solució abans del segon semestre d'any.'Cal renunciar a postures inamovibles i donar prioritat màxima a les solucions contra la pobresa; i és que aquest és el principal problema avui dia', indica Salvador Maneu.Més de 1.000 famílies a Girona i SaltCàritas atén més de 1.000 famílies de Girona i Salt que necessiten rebre lots d'aliments, perquè no tenen prou recursos per comprar-los. El secretari general alerta que el fet que el servei estigui desbordat comporta que no es pugui entregar el menjar cada quinze dies. Salvador Maneu també concreta que la intenció de l'entitat és continuar oferint 'alternatives a la gent que atenem per aconseguir que no depenguin de Càritas i se'n puguin sortir per elles mateixes'. Per aquest motiu, Càritas Girona destina la major part del seu pressupost als serveis de promoció de les persones (un 50% a orientació laboral, un 12% a programes per a infants i un 11% a programes per a adults'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.