Societat

Càritas ha atès en els primers cinc mesos de l'any el mateix nombre de persones que en tot el 2007

L'entitat alerta que un 40% dels usuaris no havia requerit mai ajuda dels serveis socials. Alerta d'un nou perfil de persones que demanen aliments perquè han de destinar els seus sous de 1.800 euros a les hipoteques

Càritas ha atès en aquests primers cinc mesos de l'any 31.000 persones, tantes com al llarg de tot el 2007. D'aquestes, un 40% mai havia requerit ajuda dels serveis socials. L'entitat també alerta que s'incrementen les persones amb sous d'entre 1.600 i 1.800 euros que demanen ajuda alimentària perquè els ingressos els destinen a les hipoteques.

Durant l'any passat, l'entitat va registrar 45.058 usuaris, un 66% més que l'any anterior. Segons ha explicat el director de Càritas, Jordi Roglà, i segons consta en la Memòria del 2008 presentada aquest dijous, l'entitat ha evidenciat que el nombre de persones que acudeixen a la diòcesi de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa no para d'augmentar.

Però mentre el creixement era "relatiu" des del 2004, la situació es va "disparar" entre el 2007 i el 2008, segons ha explicat la responsable de la gestió social de l'entitat, Mercè Darnell. Les llistes d'espera tenen entre 1.500 i 2.500 persones al mes i l'espera per poder accedir a les ajudes és d'entre tres i cinc setmanes.

Una de les àrees on s'ha registrat un augment més important és el de la infància, ja que l'any passat es va atendre un 124% més de nens. Segons l'entitat, un de cada cinc menors catalans viu per sota del llindar de la pobresa.

També ha crescut el nombre d'usuaris de nacionalitat espanyola, que ja arriba al 31% -més del doble que el 2007-, encara que els estrangers continuen sent majoritaris, sobretot els magribins (29%) i els sud-americans (26%). Les famílies monoparentals ja arriben al 14% de les persones ateses.

Roglà ha destacat l'existència d'un nou perfil d'usuaris, encara que no gaire destacats en xifres, que tenen uns ingressos mensuals d'entre 1.600  i 1.800 euros i que demanen ajuda per menjar perquè han de destinar els seus ingressos a pagar les hipoteques dels seus pisos. "No és una situació de pobresa, però sí de risc", ha remarcat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.