Punt divers

El guaita de Lleida diu que va avisar del perill del foc d'Horta una hora abans que els GRAF es veiessin atrapats

El guaita dels GRAF Lleida durant l'incendi d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), Andreu Caravaca, ha declarat aquest divendres durant més de cinc hores al jutjat de Gandesa. Segons els advocats, Caravaca ha explicat que ell va avisar per l'emissora del perill del canvi sobtat de vent una hora abans que els GRAF tant de Barcelona com de Lleida quedessin atrapats. Caravaca ha afegit però, que cap comandament els va donar cap instrucció i que quan des de Bellaterra es va donar ordre de marxar del lloc, més d'una hora després, els GRAF ja no podien sortir. Caravaca ha explicat que el vent, que va passar de disset a seixanta quilòmetres per hora en uns minuts va fer que el foc revifés i els atrapés.

Segons han explicat l'advocat de la família Moré, Xavier Naiats, i el de la família Espinet, Pau Simarro, el guaita de Lleida ha relatat que els GRAF Lleida es van quedar sense guaita i sense mitjans aeris una hora abans de morir quan, assegura, el protocol estableix que ha d'haver comunicació contínua. A ell, en canvi, sí que li van ordenar que canviés de posició. Segons els advocats, això demostra que va haver falta d'informació i de coordinació.Segons Simarro, el guaita ha explicat que sobre les dues de la tarda va avisar per l'emissora -amb la qual es comunicava en xarxa amb tothom- que el vent havia passat de disset a seixanta quilòmetres per hora. Aquesta informació la dóna dues vegades i alerta que 'estan en perill'. Segons Caravaca, en aquell moment, tant ell com els GRAF podrien haver marxat del lloc però ningú els va donar cap instrucció. Els advocats no entenen com pot ser que cap comandament no prengués cap decisió.Per altra banda, tot i que des de Interior, sempre s'ha assegurat que el comandament dels bombers estava al cas de tot 'en tot moment', Caravaca ha explicat que no va parlar amb ell ni una sola vegada en tot el matí ni durant la situació crítica i que no va ser fins a dos quarts de cinc de la tarda, quan es va posar en contacte amb ell per primera vegada. Pels bombers que van perdre la vida però, ja era massa tard.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.