Societat

El guaita dels bombers morts confirma el desordre en l'incendi

Dues hores abans de l'atrapada mortal, el vigilant dels GRAF ja va avisar que el vent i el foc empitjoraven molt. Declara davant la jutge de Gandesa que no va sentir cap ordre del comandament fins passada la tragèdia

Les declaracions que ahir van fer davant la jutge alguns dels bombers que van actuar en el fatal incendi d'Horta de Sant Joan han refermat les sospites de les famílies dels morts: que hi va haver descoordinació i falta de comunicació durant els moments claus de la tragèdia, extrems que l'advocat del govern va desmentir.

Dues hores abans de l'atrapada mortal de cinc bombers del GRAF, el guaita d'aquesta unitat va informar els caps de l'operatiu que el vent i el foc s'estaven avivant de forma perillosa. Tanmateix, segons els advocats de les famílies, el comandament no va valorar prou aquesta informació, i quan va suggerir l'evacuació ja era massa tard.

Segons va declarar ahir a la jutge, cap a les dues de la tarda el guaita del GRAF de Lleida era en un punt a uns 800 metres d'alçada. La seva missió era observar el comportament meteorològic, per preveure l'evolució del foc. En aquell moment, el vigia va constatar un fort augment en la força del vent i que el foc, alimentat per l'aire, guanyava intensitat. El vigia va alertar llavors els comandaments de la nova situació, que suposava un nou risc potencial per als seus companys, i mitja hora més tard va haver d'abandonar el seu punt d'observació.

Tanmateix, segons els advocats de les famílies, cap comandament va fer un ús adequat d'aquesta informació, ni va valorar el perill mortal a què s'enfrontaven més d'un centenar de bombers en primera línia de foc. Una hora i deu minuts després que informés el guaita, quan el fort vent ja impedia volar als helicòpters de rescat, el comandament central de Bellaterra (GRAF 01) va demanar al GRAF de Lleida que valoressin la possibilitat de marxar. Els bombers van respondre que, en aquella situació, veien més segur crear un perímetre talant vegetació. Cinc dels sis bombers van morir.

"És una omissió greu. El cap operatiu no va estar al cas", va assegurar Pau Simarro, advocat d'una de les famílies. Segons el lletrat, "el guaita va informar; el problema és que ningú va prendre la decisió d'evacuar". Qui havia d'ordenar-ho, segons ell, era el cap de l'operatiu (Delta 0), que durant una estona va estar ocupat en rescats en masos. En tot el matí, i fins a les 16.30 (després de la tragèdia), el guaita va declarar que no recorda que hagués sentit cap ordre de Delta 0.

Un sergent del GRAF de Barcelona va ratificar en una declaració posterior les paraules del guaita: les ventades aconsellaven la retirada dels efectius, però ningú en va donar l'ordre. El sergent va concretar que entre les 14 i les 16.30 hores no es va rebre cap instrucció de Delta 0.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.