Societat

Saura: "La feina del bomber és intrínsecament arriscada i no es pot preveure tot el que passarà"

El conseller d'Interior assegura al Parlament que la mort de cinc bombers a Horta de Sant Joan va ser un "maleït" accident. Manté que "les consignes de seguretat"  van ser repetides als GRAF de Lleida "en una comunicació permanent, minut a minut"

"La feina del bomber és arriscada, intrínsecament molt arriscada. Els bombers treballen en situacions en què s'han de prendre decisions contínuament. Cada emergència és diferent, per molt que s'estudiï la situació sempre hi ha imponderables. Una emergència no és un procés estàndard i no es pot preveure tot el que passarà." És un dels arguments exposats pel conseller d'Interior, Joan Saura, al Parlament aquest dilluns al matí.

Saura compareix juntament amb el responsable de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per donar explicacions sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan del juliol, en què van morir cinc bombers del GRAF, la unitat d'elit anomenada Grup de Reforç d'Actuació Forestal.

Saura ha tingut el suport del cap operatiu dels Bombers de la Generalitat, Joan Rovira, que ha tornat a explicar per als diputats de la comissió de seguretat del Parlament un resum de l'informe elaborat pel cos, com ja va fer la setmana passada en una roda de premsa.

Rovira ha parlat de la "tempesta de foc" que va atrapar el GRAF de Lleida de manera imprevista per un canvi de direcció d'una reproducció, una revifada de l'incendi que unes hores abans semblava controlat. Saura també ha utilitzat l'expressió "tempesta de foc" i ha assegurat que va ser la imprevisibilitat dels fets el que va desencadenar la tragèdia.

També ha insistit que "les consignes de seguretat" als GRAF, perquè marxessin del lloc si calia, van ser "repetides en una comunicació permanent, minut a minut". Segons el seu relat, si els GRAF de Lleida –cinc dels quals van morir i el sisè encara lluita per recuperar-se de les greus cremades que va patir–  van trigar a ser rescatats, va ser perquè ells mateixos deien que podien continuar al lloc, ja que "no hi eren gratuïtament sinó treballant per evitar que el foc anés cap al nucli habitat d'Horta", que era la direcció que tenien les flames fins que van canviar de direcció i van atrapar les víctimes.

"No s'ha ocultat informació"
Tot i que en l'última setmana s'han destapat tants aspectes no coneguts de la tragèdia que Saura i Baltasar han hagut d'abordar l'afer en el seu conjunt, inicialment la compareixença d'avui va ser demanada pels consellers per aclarir per què Medi Ambient va anunciar amb rotunditat que la causa del foc havia estat un llamp i la setmana passada, més de cinc mesos després, es va saber que l'incendi havia estat intencionat. Mentre Baltasar defensava la tesi del llamp basant-se en un informe preliminar dels Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra interrogaven ja els dos sospitosos, finalment detinguts aquest 8 de gener.

Després que Baltasar hagi admès que va ser un error i hagi demanat disculpes davant dels diputats, Saura ha argumentat que "no hi va haver descoordinació" entre departaments, sinó que "casdascú va fer la seva feina". I si Interior no va corregir Medi Ambient, segons el conseller d'Interior –president del mateix partit al qual pertany Baltasar, ICV–, va ser "perquè es va respectar escrupolosament el secret de sumari" que requerien les investigacions. "No és que no hi hagués informació, és que no es podia donar", ha al·legat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.