Punt divers

Interior diu que l'helicòpter de rescat s'havia activat abans de les trucades dels bombers morts a Horta de Sant Joan

Els Bombers de la Generalitat han emès un comunicat en què asseguren que l'helicòpter de salvament i rescat s'havia activat de forma prèvia a les comunicacions crítiques dels membres del Graf Lleida i a un quart de cinc de la tarda del dia 21 de juliol s'havia enlairat en direcció Horta de Sant Joan amb dotacions de rescat i del Grup d'Emergències Mèdiques dels Bombers. Des de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments han volgut fer un aclariment respecte les dades relacionades amb l'atrapament mortal de Bombers de la unitat Graf Lleida en l'incendi d'Horta de Sant Joan.

Segons els Bombers, i tal i com consta en l'informe lliurat al jutjat de Gandesa, el dia 21 de juliol, a dos quarts de tres de la tarda, 'i després de constatar greus dificultats per volar durant la mitja hora anterior, es van suspendre totes les operacions dels mitjans aeris que treballaven en les tasques d'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan'. Els bombers asseguren que 'pocs minuts després de les tres de la tarda, i seguint les consignes de seguretat donades, Graf Lleida, igual que Graf Barcelona, ja preparaven la seva zona segura. Tant abans com després d'aquest moment i fins l'atrapament, es mantenen moltes converses, totes elles enregistrades, en què es fa el seguiment permanent de la situació'. En l'informe hi consta que 'a les 15.31 hores, i per motius de seguretat, el guaita de la unitat Graf Lleida canvia la seva posició atesa l'evolució de les reproduccions del foc en la zona en què estava ubicat'. Més tard 'a les 15.33 hores, tot i les complicades condicions per volar, els comandaments dels Bombers decideixen intentar que els mitjans aeris tornin a volar davant les reproduccions del foc i de les possibles situacions de risc'.Els Bombers diuen que 'a les 15.41 hores, entra la trucada d'emergència de la Brif en la què demanen ser evacuats de la zona on treballen. La trucada, que entra per banda aèria, és atesa pels Bombers de la Generalitat. Són mitjans i personal d'aquest Cos els que fan l'evacuació del personal de la Brif. L'evacuació finalitza a les 16.03 hores'.En el informe dels bombers s'hi afirma que 'a les 15.57 hores, la unitat de Graf Lleida comunica al guaita de Graf Lleida que estan en zona segura i que veuen pujar el foc i li comuniquen que es quedin en la seva posició, a les 15.59 hores, Graf Lleida desplega les mantes de protecció (fire shelters) en la seva zona segura i a les 16.02 hores, Graf Barcelona comunica que han fet la mateixa maniobra d'autoprotecció'Segons queda clar a l'informe lliurat pels Bombers, 'a les 16.06 hores, es rep una comunicació de Graf Lleida amb la que es constata que els Bombers de la unitat ja han sofert l'atrapament. Simultàniament, es rep el primer avís d'emergència per emissora de Graf Lleida, que és un botó que, quan es prem, fa un avís de situació crítica, diferent d'una comunicació a través d'emissora i des d'aquest moment, en què han sofert l'atrapament i fins a les 16.45 hores, s'acciona en 2 ocasions més l'avís d'emergència a través del botó, es fan diverses trucades via mòbil i també via emissora a dues bandes'. Segons els Bombers 'a més dels recursos destinats a l'incendi d'Horta de Sant Joan, l'helicòpter de salvament i rescat dels Bombers s'havia activat ja de forma prèvia a aquestes comunicacions crítiques i a les 16.16 hores s'havia enlairat en direcció Horta de Sant Joan amb dotacions de rescat i del Grup d'Emergències Mèdiques dels Bombers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.