Societat

Interior revisa ara la seguretat dels bombers que Saura veia impecable

El comitè de riscos laborals es reuneix per corregir els errors del foc d'Horta | Baltasar compareix al Parlament afeblit pels informes

El comitè de prevenció de riscos laborals dels Bombers de la Generalitat es reuneix avui per analitzar què va fallar en l'incendi d'Horta de Sant Joan i determinar noves mesures de seguretat per evitar una altra tragèdia. No és l'única cita important del dia, ja que el conseller d'Interior compareix al Parlament per tornar a donar explicacions sobre la gestió del foc forestal en què van morir cinc bombers dels GRAF.

En l'anterior compareixença al Parlament -el 28 de juliol-, el conseller Joan Saura va qualificar d'"impecable" l'actuació dels Bombers, "del primer a l'últim". Responia així a les acusacions de relaxament contra els comandaments, que molts van fer amb la boca petita i que l'alcalde d'Horta, Àngel Ferràs, va formular en veu alta.

Una vegada més, Saura basarà la compareixença en un informe dels Bombers que, com l'anterior, posa l'accent en la fatalitat. No obstant, dijous passat, el cap del cos va reconèixer errors en la gestió de la tragèdia, un cop analitzat en detall el que va succeir el 21 de juliol. També va avançar canvis en els protocols de seguretat. Els sindicats dels Bombers -que van optar pel silenci després de la tragèdia- reclamen ara que s'admetin i es corregeixin els errors. L'interrogant és si Saura també entonarà el mea culpa.

Si al titular d'Interior li pesa l'adjectiu "impecable", a l'altre protagonista de la compareixença, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, la paraula que li fa perdre el son és "rotunditat". Baltasar és a la picota per les investigacions dels Mossos que han deixat en paper mullat l'informe dels Agents Rurals sobre l'origen del foc.

Baltasar perd rotunditat
El titular de Medi Ambient va sortir quatre dies després de l'incendi dient que s'havia determinat amb "rotunditat" que la causa era un llamp. El 28 de juliol, Saura també va validar la teoria del llamp però amb reserves. En la mateixa compareixença, el diputat de CiU Xavier Pallarès va demanar que es contrastés l'informe perquè "hi ha gent a Horta que assegura que el lloc on diuen que es va iniciar el foc no és el correcte".

Aquest cap de setmana s'ha fet públic que en un dels informes demanats pel Cos d'Agents Rurals per ratificar la teoria del llamp -l'elaborat per l'Agència Estatal de Meteorologia- considerava "inversemblant" que un llamp caigut el dia 14 hagués provocat un incendi el dia 20. La resposta de Francesc Baltasar ha estat afirmar que "en cap moment" va ser informat de l'existència d'aquest informe crític amb la seva teoria.

Amb el gir propiciat pels nous informes, l'oposició serà dura. Des de CiU ja donen per acabat el temps "d'estar amb les persones" que Artur Mas va donar després de la tragèdia. Ara volen "la veritat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.