Societat

Els Bombers reconeixen errors en la gestió d’Horta

Defensen la seva actuació dient que es van prendre decisions “en minuts” i en una situació d’excepcionalitat

Després d’enumerar una per una les situacions d’excepcionalitat que van confluir el migdia i la tarda del 21 de juliol als Ports de Beseit, el màxim comandament dels Bombers de la Generalitat, l’inspector Joan Rovira, va reconèixer ahir errors en la gestió de l’incendi forestal d’Horta de Sant Joan. Segons el cap dels Bombers, la simultaneïtat d’emergències va impedir actuar com “a pilota passada” –i un cop analitzat en detall el que va succeir– els hauria agradat fer-ho. Rovira va transmetre “la impossibilitat d’arribar a totes les demandes que es van produir” en poc més d’una hora.

El cap dels Bombers va reconèixer que el 90% de les dotacions van haver de fer algun tipus de maniobra d’autoprotecció. “En la història del cos, és la primera situació generalitzada de risc en un incendi”, va destacar. A l’hora de parlar de la situació d’emergència creada per les BRIF (l’equivalent estatal dels GRAF), que mutu proprio van demanar l’evacuació aèria, Rovira va adoptar un to crític, ja que van obligar els helicòpters disponibles a centrar-se en ells. Tot i això, va reconèixer que no van impedir el suport als GRAF de Lleida, “que era molt complicat”.

En canvi, va destacar la coincidència en el temps de l’atrapament dels bombers morts amb un nou front de flames que avançava cap al poble d’Horta. Tot i aquest cúmul de situacions, Rovira va defensar l’estratègia d’extinció plantejada en un foc que, abans de la revifalla, afectava només 60 hectàrees. Això sí, va reconèixer que l’anàlisi en profunditat del que va passar aquell dia obligarà a revisar el protocols de seguretat actuals.

Un dels canvis que va avançar Rovira és la priorització “de les consignes de seguretat” que s’envien a les dotacions. El dia de la tragèdia, els comandaments van deixar en mans de les unitats la decisió d’abandonar les posicions. El cap de Bombers ho va justificar per la retirada dels mitjans aeris, que impedia tenir una visió global de l’incendi. En el cas dels GRAF de Lleida, “el millor criteri el tenien ells”. I es van equivocar, ja que la zona de seguretat que van preparar va ser insuficient per a la tempesta de foc que els va acabar envoltant.

“Ells van prendre la decisió en minuts i amb menys elements d’anàlisi dels que nosaltres hem reunit durant un mes”, va afegir Rovira. Per la seva part, el cap de la regió d’emergència de Terres de l’Ebre, el subinspector Félix González, va destacar que els GRAF de Barcelona –que eren a 150 metres dels de Lleida– van preparar una zona segura de dimensions similars que “va ser suficient”.

Rovira va insistir que les decisions d’un comandament de bombers es prenen sempre en situacions d’incertesa. Per això, va avançar que potser s’ha de deixar clar que els bombers no tenen suficient capacitat per apagar tots els incendis. Concretament, va insistir que els incendis forestals cada vegada tenen una propagació més violenta, que supera la velocitat d’extinció. El cap de Bombers ho va atribuir a la falta de mesures de prevenció, com la gestió dels boscos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.