Punt divers

JARC veu 'desproporcionat' que se sancionin granges sense joguines per a porcs o tantes menjadores com bestiar

El sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha denunciat aquest divendres aplicacions 'desproporcionades' de la Llei de Benestar Animal en explotacions catalanes. Segons posa de manifest el sindicat, hi ha hagut granges que han rebut penalitzacions per no tenir patis per a les truges, perquè els porcs no disposaven de joguines per gratar o perquè hi havia menys menjadores que no caps de bestiar. El sindicat indica que aquestes situacions són 'il·lògiques' i està fent un inventari de les granges que s'han trobat amb aquest tipus de problemes per portar la llista davant el Departament d'Agricultura i demanar solucions.

La Llei de Benestar Animal, que s'aplica des de l'any 2005, està provocant situacions que, segons el sindicat, no tenen raó de ser. La normativa especifica diferents requisits que han de complir les granges per no 'estressar' els animals i garantir una producció de qualitat. Tot i que la normativa -que és d'abast europeu- ja s'ha aprovat hi ha dues moratòries fins a l'any 2013. La primera fa referència a l'obligació de les explotacions d'incrementar la superfície en un 25%, i la segona a la prohibició d'engabiar truges, segons ha explicat aquest divendres el sindicat.Per comprovar l'aplicació de la normativa, JARC explica que tècnics i veterinaris del Departament es desplacen a les granges. Si es detecta alguna anomalia, es fa constar en un informe i es penalitza el ramader amb una reducció d'entre l'1 i el 5% en l'import dels ajuts europeus.Tot i això, JARC denuncia sancions 'incongruents i il·lògiques' en explotacions catalanes. Aquest és el cas d'una granja de Manlleu (Osona), a la qual se li han reduït els ajuts perquè no disposava 'de joguines, com pilotes o cadenes. perquè els porcs les poguessin gratar', segons indica el president de JARC a Girona, Pere Rubirola.Mitja dotzena de casosEntre altres casos hi ha el d'una granja de Manresa que també ha vist com se li reduïen els ajuts. 'El motiu era que tenia deu menjadores per als vedells, i hi havia dotze animals a la granja', indica el membre del sindicat Jack Massachs. I hi afegeix: 'Com que tots els animals no tenien accés als aliments al mateix temps, tot i que no mengin alhora, es considera que s'estressen'.L'import de les penalitzacions depèn dels ajuts, però JARC indica que hi ha casos que arriben als 4.000 euros. A més, JARC explica que hi ha un cas en què el Departament ha obert un expedient sancionador que pot acabar en una multa de 18.000 euros.Altres penalitzacions 'sense motiu' que ha denunciat JARC són el d'una granja de Vic que no tenia pati per a les truges, el d'una hípica que no disposava d'una alarma que l'alertés que el sistema de ventilació no funcionava, el fet que una granja no estigués ben il·luminada -tot i que la inspecció es va fer al migdia- o que els vedells d'una explotació haguessin perdut algun dels cròtals.El sindicat agrari JARC explica que, de moment, té detectats mitja dotzena de casos arreu de Catalunya. 'La nostra intenció és donar-los a conèixer i posar-nos en contacte amb altres ramaders afectats, per elaborar una llista que presentarem davant el Departament d'Agricultura', indica el president de JARC a Catalunya, Josep Maria Jové.9 quilos de carn de vedella per anyEl sindicat agrari JARC ha fet pública aquesta denúncia durant la Jornada de la Vedella que se celebra a l'Hotel Melià de Girona. El president de JARC a Girona ha indicat que, en els darrers anys, el consum de vedella s'ha recuperat i que actualment els catalans consumeixen 9 quilos de carn de vedella per any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.