Societat

Sancionats per no donar 'joguines' als porcs

Agricultura multa una cinquantena d'explotacions ramaderes per incomplir la normativa europea

El departament d'Agricultura ha obert un expedient sancionador a explotacions ramaderes catalanes per no proporcionar als seus porcs elements de distracció perquè es gratin -com ara pneumàtics, ampolles o pilotes- per evitar que els animals s'estressin.

La sanció consisteix a perdre fins a un 5% dels ajuts econòmics europeus que reben els ramaders i que són imprescindibles per garantir la supervivència de moltes granges.

"Tot i que l'import de les penalitzacions depèn de la quantitat de la subvenció, n'hi ha que arriben als 4.000 euros. En un cas, el departament ha obert un expedient sancionadors que pot acabar amb una multa de 18.000 euros", assegura el president del sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) a Girona, Pere Rubirola.

La curiosa normativa està inclosa dins la llei de benestar animal de la Comunitat Europea del 2005, que va entrar en vigor l'any passat. "Tenint en compte com està el sector i el context econòmic actual, hi ha factors com aquest que no ens poden demanar", assegura Rubirola.

Entre les granges sancionades per la manca de jocs pels porcs n'hi ha una de Manlleu i quatre més repartides entre les comarques de la Selva, l'Alt Empordà i la Garrotxa.

Altres condicions

Altres condicions que exigeix la llei europea i que la JARC titlla de desproporcionades és que les granges estiguin ben il·luminades, que tinguin pati per a les truges o que disposin d'una menjadora per a cada un dels animals perquè puguin menjar tots alhora.

"Una explotació de Manresa ha estat sancionada per tenir deu menjadores per a dotze vedells. Com que tots els animals no tenen accés als aliments al mateix temps es considera que s'estressen", explica un altre dels membres del sindicat, Jack Massachs.

Pel que fa a les hípiques, la normativa els exigeix que disposin d'una alarma que alerti que el sistema de ventilació no funciona. "El més greu del cas és que la majoria de ramaders que firmen les condicions que han de complir per rebre la subvenció europea desconeixen aquests requisits", alerta Massachs.

Tot i que el sindicat ja ha presentat diverses al·legacions contra la normativa al departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, està previst que el seu president , Josep Maria Jové, es reuneixi el dia 20 de maig amb el conseller Joaquim Llena.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.