Societat

La grip fa caure el preu del porc

El govern assegura que el problema és humà i no de sanitat animal

La crisi de la grip nova i les traves a l’exportació han fet caure el preu del porc a la llotja de Mercolleida, la de referència estatal. Una davallada preocupant en un mes on són habituals les cotitzacions altes i que va es va fixar després d’hores de debat sobre la seguretat de la carn de porcí. Les crides de l’OMS i la FAO a la calma no van tenir gaire efecte a la llotja.

L’excés de cabanya i un descens de la demanda van ajudar a fer que ahir al vespre es decidís una rebaixa de tres cèntims respecte a la setmana anterior que situa la cotització en 1,09 euros/ quilo. Això fa que els ramaders estiguin produint just per sota dels costos de producció i, per tant, perdent diners. El maig passat es va arribar a 1,24 euros i gairebé a 1,30 al juny, xifra que ara es veu difícil d’assolir.

Les crides a la confiança no han ajudat, tot i que el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Joaquim Llena, deia ahir que no hi havia indicadors de consum i de reposició d’animals a les granges que haguessin d’alterar el mercat. Malgrat aquest diagnòstic, el preu baixa. Fons del sector van corroborar que la crisi de la grip nova no havia ajudat gens a la demanda.

Llena va remarcar que el virus H1N1 és humà i de contagi aeri i que, per tant, “no estem davant un problema de sanitat animal”. El conseller va afegir que els protocols de traçabilitat i l’acció veterinària són “exemplars” i que no hi ha brots de bestiar malalt. Per tant, no hi ha risc per als consumidors.

L’alarma la va disparar ahir el director del departament de seguretat alimentària de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Jorgen Shlundt, que va advertir que la carn de porc infectat podia tenir virus. Llena va desqualificar aquesta opinió i la mateixa OMS, juntament amb l’organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i l’Organització Mundial de Salut Animal (OIE), va sortir ahir al pas de l’alerta assegurant que la carn de porc ben cuinada i els derivats ben processats són absolutament segurs.

El comunicat conjunt d’aquestes institucions argumentava que el procés de cuinat ja comporta temperatures de 70 graus , una calor que elimina qualsevol virus, i que s’ha de mantenir el control i protocols de salut animal i alimentària. Només el consum de carn crua i sense control podria provocar contagis, tot i que no s’ha demostrat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.