Punt divers

El Col·legi d'Advocats diu que l'Ajuntament de Vic infringeix la llei si canvia el criteri d'empadronament

La Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona ha qualificat de 'molt greu' la mesura adoptada per l'Ajuntament de Vic d'exigir als ciutadans estrangers que es vulguin empadronar que acreditin que són titulars d'una autorització administrativa de residència legal. La Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats creu que s'infringeix l'ordenament jurídic també si es transmet als cossos policials competents en matèria de control de legalitat administrativa d'estrangeria les dades obtingudes aprofitant aquesta circumstancia, dels ciutadans sense autorització administrativa de residència.

El Col·legi d'Advocats considera que amb aquestes mesures es vulneren el drets de les persones que formen part del col·lectiu dels ciutadans sense autorització administrativa de residència legal i de la resta de ciutadans. La Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats explica, en un comunicat, que l'administració 'ha de facilitar el compliment de les obligacions que tenen els ciutadans, no dificultar els seu compliment' i afegeix que 'el control administratiu de la situació administrativa dels ciutadans estrangers correspon al Ministeri d'Interior tal i com es recull en la Llei orgànica d'estrangeria. Els municipis no tenen competències en matèria de control de la situació administrativa de residència legal'. El Col·legi d'Advocats vol destacar que el fet d'estar empadronat només atorga la condició de veí, i no comporta cap autorització administrativa que regularitzi la situació legal dels ciutadans estrangers indocumentats' i també que 'la normativa actual permet que persones sense domicili estiguin inscrites en el padró municipal '.Quant a l'enviament de les dades de les persones empadronades sense autorització de residència als cossos policials competents en matèria d'estrangeria, la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats considera que el marc legal no preveu la cessió de les dades unilateralment per part de l'Administració municipal i assegura que si ho fes estaria vulnerant la Llei Orgànica que regula la protecció de dades, i en conseqüència el dret fonamental a la intimitat.Per això consideren que la mesura que s'ha publicat en els mitjans de comunicació adoptada per l'Ajuntament de Vic 'vulnera l'ordenament jurídic, molt especialment la pròpia normativa vigent específica del padró i protecció de dades, i la Llei orgànica d'estrangeria'. A més, expliquen que pel fet que el padró és constitueix com una de les garanties de l'exercici de drets fonamentals com la sanitat, educació, accés a prestacions socials en situacions d'emergència, amb aquesta mesura l'Ajuntament, a més d'incomplir el marc legal, impedeix l'exercici d'aquests drets reconeguts per la pròpia Llei Orgànica i el mateix Tribunal Constitucional. Per això la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona considera que cal que 's'adoptin immediatament aquelles actuacions i mesures per tal d'evitar que aquesta situació es mantingui, i en conseqüència es continuí vulnerant els drets de les persones'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.