Punt divers

Salvem l'Empordà inicia una recollida de signatures contra el projecte d'instal·lar 32 parcs eòlics a l'Alt Empordà

Salvem l'Empordà ha engegat una recollida de signatures en contra del projecte de Gamesa d'instal·lar en 32 municipis de l'Alt Empordà 64 aerogeneradors, de 184 metres d'alçada. Al seu entendre, el projecte, que té el vistiplau de la Generalitat, no només suposaria 'la destrucció de l'entorn paisatgístic' sinó que tindrien conseqüències negatives per l'agricultura i el turisme. La seva portaveu, Montse Pascual, ha denunciat que darrera aquest projecte, que l'ha qualificat de 'macro central eòlica', s'amaguen interessos econòmics ja que l'energia no serviria per ser consumida per la població de la comarca sinó que s'abocaria a la MAT. Des de l'entitat s'ha defensat la microgeneració descentralitzada.

La campanya pretén la retirada d'aquest projecte. A més, organitzaran xerrades en els 32 municipis afectats sobre els efectes que tindria la implantació d'aquest aerogeneradors. Segons han explicat, l'empresa ha projectat instal·lar 64 aerogeneradors en terrenys d'alt valor agrícola i propers a espais naturals protegits com l'Albera, els Aiguamolls i la Garriga amb una alçada de 184 metres, que implicarien, a més, obrir rases quilomètriques per soterrar les línies elèctriques de 30 kv fins a la subestació elèctrica de Santa Llogaia d'Àlguema. L'ocupació seria de 70.000 m2 de sòl agrícola. Energia per la MATDes de Salvem l'Empordà s'ha incidit en els greuges que suposaria la instal·lació del que l'empresa Gamena anomena 'micro parcs eòlics', però que l'entitat ecologista ha qualificat de 'macro central eòlica'. A més, han explicat que l'energia que generarien els arerogeneradors s'abocaria a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i no seria utilitzada pel consum de la població. 'Amb aquest projecte queda demostrat que és un negoci d'una empresa', ha dit Pascual.L'entitat ha demanat la creació d'un debat social amb la implicació dels tots els agents per dissenyar un model comarcal d'implantació de les energies renovables racional i sostenible, basat, ha explicat Xavier Llorente també membre de Salvem l'Empordà, en la microgeneració descentralitzada de les energies i acostant-les als llocs de consum. En aquests moments, el projecte de Gamesa es troba en una fase inicial de tramitació. Segons Salvem l'Empordà, la majoria dels 32 municipis afectats no s'han pronunciat al respecte a l'espera de conèixer, a l'octubre, els resultats de l'estudi de l'Institut Cerdà sobre les millors ubicacions per situar els molins de vent a tot l'Alt Empordà. 'Per nosaltres és dolorós haver d'oposar-nos a l'energia eòlica', ha dit Llorente, tot afegint, 'però considerem que la macrogeneració que proposa aquesta empresa s'ha fet des de la precipitació i sense una reflexió comarcal amb tots els agents tal com s'ha fet en altres llocs d'Europa'.Salvem l'Empordà penjarà una cartells amb el nom dels municipis afectats on s'hi pot veure un fotomuntatge on s'hi pot veure a proporció l'església de cada poble, l'aerogenerador i una persona. 32 municipisEls municipis afectats són Avinyonet de Puigventós, Boadella i les Escaules, Borrassà, Cabanes, Castelló d'Empúries, Cistella, el Far d'Empordà, Figueres, Fortià, Garrigàs, Garriguella, Llers, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Pedret i Marzà, Peralada, Pont de Molins, Pontós, Riumors, Sant Miquel de Fluvià, Santa Llogaia d'Àlguema, Siurana, Terrades, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Vilafant, Vilajuïga, Vilamacolum, Vilamalla, Vilanant, Vilasacra, Darnius, Sant Llorenç de la Muga, Capmanyy, Biure, Masarac, Lladó, Bàscara, Vilaür i Sant Mori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.