Punt divers

La campanya 'Via Campesina' explica com la producció de transgènics perjudica els pobles indígenes sud-americans

PONENT

La producció de transgènics com la soja al Paraguai per part de multinacionals està transformant l'agricultura natural dels pobles indígenes de Sud-Amèrica, en grans monocultius produïts amb llavors modificades i aplicant tractaments a la terra com ara fertilitzants i altres productes químics nocius per la salut, segons denuncia la campanya 'Via Campesina'. Aquest model de cultiu, afirmen, elimina els conreus tradicionals, modifica l'alimentació, produeix greus problemes de salut i perjudica al medi ambient al mateix temps que s'impossibilita accedir a ajuts als petits camperols i abandonen el camp.

Les segones jornades 'Les dones alimenten al món, no més invisibilitat. Drets i recursos: sobirania alimentaria', organitzades per Entrepobles i l'Assemblea Pagesa de Catalunya a Balaguer, han portat dues dones pertanyents a entitats compromeses amb el futur de la dona i el camp a Sud-Amèrica. Elisabeth López de l'entitat ANAMURI a Xile, i Magui Balbuena de l'entitat CONAMURI a Paraguai, participen a la campanya 'Via campesina' i reclamen la sobirania alimentària per no dependre dels productes transgènics i poder recuperar les llavors tradicionals dels pobles indígenes que han anat desapareixent. Darrera d'aquesta demanda hi ha les reclamacions com ara que les dones deixin de ser invisibles per l'estat al camp, que s'ajudi els petits camperols i els pobles indígenes a no desaparèixer, i recuperar una producció alimentària natural i responsable amb el medi ambient i la salut. Magui Balbuena ha explicat com el Fons Monetari Internacional ha afavorit que Paraguai s'hagi convertit en un immens monocultiu de soja Transgènica amb ús de productes químics cancerígens que afecten la salut, i provoquen malformacions de nens o avortaments. El suport del govern del Paraguai a les multinacionals i la repressió de qualsevol acció dels camperols que no disposen d'accés a cap ajut per les seves terres ha provocat una gran immigració. Tres milions de Paraguaians han emigrat a l'Argentina i 300.000 a Espanya i 1.200.000 persones no disposen de terres o viuen al carrer a les ciutats. Segons explica Balbuena, la situació al camp no té cap futur i només un 2% de gent procedent del camp té estudis universitaris. Paraguai té una superfície de conreu de soja de cinc milions d'hectàrees i l'ús de productes com el Paraquat o el Randat està perjudicant greument al medi ambient contaminant l'aire i els rius, fins al punt que només queda un 2% de superfície forestal al país, segons han alertat les ponents. Les jornades volen fer conèixer a la població europea l'origen dels aliments i com es produeixen i s'han fet a diferents ciutats de l'estat espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.