Els fiscals del «cas Hisenda» presenten noves proves contra el grup Núñez

Les defenses intenten evitar el judici al·legant la prescripció dels delictes que s'atribueixen als acusats

Els imputats per la suposada trama de corrupció que va esclatar el 1999 a la delegació d'Hisenda de Catalunya van arribar ahir amb una expressió seriosa a l'Audiència de Barcelona, on els esperaven una quinzena de fotògrafs i càmeres de televisió. Durant els propers set mesos seuran al banc dels acusats de la secció novena de l'Audiència un total de 16 persones, tot i que per a dues d'elles només ha presentat càrrecs l'advocat de l'Estat, que representa l'acusació particular exercida per l'Agència Tributària.

Entre els acusats figuren cinc dels inspectors més importants de l'època a Catalunya –encapçalats pel cap de la delegació d'Hisenda entre el 1985 i el 1994, Josep Maria Huguet–, però també influents personatges del món empresarial, entre ells, el constructor i expresident del FC Barcelona Josep Lluís Núñez Clemente i el seu fill; el financer Javier de la Rosa; el candidat d'Alianza Popular a la presidència de la Generalitat l'any 1984 i president de la immobiliària Ibusa, Eduardo Bueno; l'advocat i assessor fiscal Juan José Folchi, i el que va ser assessor fiscal personal de Jordi Pujol, Joan Antoni Sánchez Carreté. Els fiscals Emilio Sánchez Ulled i Fernando Rodríguez Rey sol·liciten penes que oscil·len entre els dos anys i mig i els 22 anys de presó per a tretze dels acusats, mentre que per a un dels inspectors només demanen penes de multa. En el punt de mira de les acusacions hi ha també quatre conglomerats empresarials: el Grup Torras, el Grup Núñez i Navarro, Ibusa i Kepro.

El cas Hisenda és un dels processos més llargs i complexos que s'han celebrat mai a l'Audiència de Barcelona. A l'estrada hi havia ahir vint advocats defensors, dos fiscals i un representant de l'advocacia de l'Estat espanyol, ni més ni menys. Les acusacions i les defenses van començar a plantejar les qüestions prèvies durant la primera sessió del judici, que va quedar eclipsada per un dens debat jurídic derivat de les al·legacions de les parts. Els acusats van seguir-lo atentament, fins al punt que alguns d'ells van prendre notes. Els dos fiscals van iniciar el tràmit presentant diverses resolucions del Tribunal Economicoadministratiu Central (TEAC) que, des del seu punt de vista, evidencien que el Grup Núñez i Navarro va gaudir de determinats beneficis fiscals durant els exercicis investigats que no eren d'aplicació en el seu cas. Això avalaria la tesi de la fiscalia, que manté que els empresaris van pagar suborns als funcionaris d'Hisenda implicats perquè manipulessin les inspeccions amb l'objectiu de minorar els costos fiscals.

Dilacions indegudes

Per la seva banda, els advocats defensors d'Huguet, Folchi, De la Rosa i Núñez van mantenir que els delictes que s'atribueixen als seus clients ja han prescrit, un discurs al qual sembla que s'adheriran la resta de lletrats de la defensa. Els advocats, d'acord amb l'antic Codi Penal del 1973 –el que regia en el moment dels fets–, van argumentar que els delictes atribuïts als acusats van prescriure al final de la dècada dels 90, quan ja havien passat cinc anys des de la seva suposada comissió. Els lletrats van demanar també la nul·litat d'algunes proves. Així, l'advocat de Josep Lluís Núñez Navarro, Cristóbal Martell, va demanar al tribunal que expulsi del procés els documents intervinguts en un dels registres practicats a les oficines del grup, mentre que el defensor de De la Rosa, Francesc Jufresa, va sol·licitar la nul·litat d'un informe pericial en considerar que l'inspector que el va elaborar està «contaminat», ja que ha emès diversos dictàmens contraris als interessos del financer.

Els lletrats, d'altra banda, van demanar al tribunal que, en cas de condemna, valori la circumstància atenuant de la pena de dilacions indegudes, ja que la causa ha trigat gairebé una dècada a arribar a judici. El tràmit de qüestions prèvies s'allargarà durant la resta de la setmana i el tribunal prendrà una decisió la setmana vinent. Responsables del Grup Núñez i Navarro van tornar a insistir ahir en la seva innocència i van assegurar que en el període investigat (de 1992 a 1999) 47 inspectors diferents van fer-hi 282 inspeccions en la més estricta legalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.