El tribunal obliga els 16 imputats pel «cas Hisenda» a seure al banc dels acusats durant els set mesos de judici

El tribunal de l'Audiència de Barcelona que des de fa una setmana jutja el cas Hisenda –sobre els suposats suborns que un grup d'empresaris hauria pagat a funcionaris de la delegació d'Hisenda a Catalunya als anys 90 perquè manipulessin les inspeccions fiscals– va acordar ahir que els setze acusats hauran d'assistir a totes les sessions del judici, que es preveu que duri set mesos. Amb la seva decisió, la secció novena desestima la petició d'una part dels advocats defensors, entre ells el del constructor Josep Lluís Núñez Clemente, que van sol·licitar que s'eximís els seus clients de seure cada dia al banc dels acusats al·legant motius de salut i d'edat. Alguns lletrats, com el del financer Javier de la Rosa, van recordar «l'estigma» que suposa la denominada «pena de banqueta», que serà de mig any.

Malgrat que en algunes sessions del judici es tractaran qüestions que no afecten tots els acusats, el tribunal argumenta que la llei estableix que l'assistència dels acusats és obligatòria, ja que és «fonamental» per garantir el dret de defensa i és una de les «regles essencials» d'un procediment just. La secció novena es pronunciarà dilluns sobre altres qüestions, entre elles, la prescripció dels delictes al·legada per les defenses. El fiscal, Emilio Sánchez Ulled, va mantenir ahir que els delictes que s'atribueixen als acusats «de cap manera» han prescrit, ja que el delicte més greu, el de falsedat en document oficial, té un termini de prescripció de deu anys –que encara no s'ha esgotat– i, «si el delicte més greu no ha prescrit, tampoc no poden considerar-se prescrits els delictes connectats amb aquest». Dilluns es preveu també que comencin a declarar els acusats i que el primer a dir-hi la seva sigui l'excap de la delegació d'Hisenda Josep Maria Huguet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.