Administracions

Campredó i Bítem ja caminen cap a l'EMD

El ple de Tortosa aprova per unanimitat els expedients i el nou conveni de Jesús, enmig dels retrets entre CiU i el PSC

«Ara ja hem iniciat el procés, i hauran de ser els veïns de Campredó i Bítem els que confirmin quina és la voluntat dels pobles», va assenyalar Ferran Bel. De fet, l'alcalde de Tortosa va precisar que, d'acord amb la Generalitat i amb l'objectiu d'agilitzar els tràmits, han optat per convocar consultes populars, ja que apostar pels referèndums hauria demorat el procés un parell d'anys. «Les consultes no són necessàries des del punt de vista legal, ni els seus resultats tampoc són vinculants, però volem tenir en compte l'opinió dels veïns», va remarcar Bel. En aquest sentit, l'alcalde va apuntar que si el resultat en alguna de les consultes és contrari a la constitució de l'EMD aturarà el procés fent tornar l'expedient al ple de l'Ajuntament.

En realitat, el ple de Tortosa va celebrar ahir al matí tres sessions extraordinàries. En la primera, tots els grups municipals van donar suport al nou conveni entre l'Ajuntament tortosí i l'EMD de Jesús, que després de 16 anys i diverses negociacions frustrades representa més competències i un millor finançament per al poble. En el segon ple extraordinari, el consistori va aprovar l'expedient de la nova EMD de Campredó, mentre que en la tercera de les sessions va tenir lloc l'aprovació de l'EMD de Bítem. «Ens sembla que ha estat un dia important, amb un dels plens més importants del mandat, ja que marca una nova manera d'entendre el municipi i l'administració local», va afirmar el portaveu d'ERC, Ricard Forés. «Fins ara, a Tortosa el cas de Jesús era una excepció, però ara canviarem el model i els que seran l'excepció seran aquells pobles del municipi de Tortosa que no siguen EMD», va concloure. En aquest sentit, els Reguers i Vinallop seran els pobles que mantindran el marc de relació actual amb l'Ajuntament de Tortosa, amb un consell assessor i els seus respectius alcaldes pedanis.

Per la seua banda, els actuals pedanis de Campredó i Bítem, Joan Sanahuja i Josep Cugat, van ser els altres protagonistes de la jornada. De fet, en acabar l'últim dels plens, Sanahuja i Cugat es van fondre en una forta abraçada, conscients que havien culminat un procés llarg i difícil. Cugat va seguir l'aprovació de l'EMD de Bítem des del públic, però Sanahuja, que també és regidor a l'Ajuntament, va poder participar en primera persona de l'aprovació d'una EMD molt esperada a Campredó. De fet, una dècada després de tancar-se en fals el procés de segregació, l'EMD servirà perquè Campredó puga assolir «un major autonomia, però també per millorar l'encaix d'un dels pobles al municipi», segons va dir Jaume Forcadell (ICV). L'altre protagonista destacat va ser el president de l'EMD de Jesús, Pere Panisello, que va defensar el nou conveni al ple: «És un dia important per a Jesús i per a Tortosa; amb el nou conveni no haurem de negociar cada any amb l'Ajuntament.»

Acusacions mútues i «falta de voluntat»

GUSTAU MORENO

Tot i que el nou conveni de l'EMD de Jesús i les noves EMD de Campredó i Bítem van aprovar-se per unanimitat, els grups de CiU i del PSC no van estalviar-se alguns retrets. L'alcalde tortosí, Ferran Bel (CiU), va ser l'encarregat d'obrir el debat, quan va acusar el govern anterior d'una «falta absoluta de voluntat política» per renovar el conveni de Jesús i per tirar endavant les EMD a Bítem i Campredó. Tot seguit, l'exalcalde i portaveu del PSC, Joan Sabaté, va acusar el president de l'EMD de Jesús d'haver rebaixat les seues reivindicacions perquè ara governa CiU, i Pere Panisello va replicar que els socialistes haurien d'haver fet les seues consideracions a la comissió mixta i no al ple. El PSC també va advertir que el mínim d'inversions previst a Bítem és de 70.000 euros, però Bel va recordar que Sabaté només va destinar-hi 28.000 euros el 2008.

«CiU ja va evitar que Campredó fos EMD»

GUSTAU MORENO

El portaveu del PSC, Joan Sabaté, va voler deixar clar ahir que són partidaris del procés de descentralització del municipi. Segons Sabaté, això ha estat així al llarg de la història recent de Tortosa, fins i tot quan el 1991 va tancar un acord amb la junta segregacionista de Campredó, en què acceptaven la creació d'una EMD. Sabaté va recordar que el ple va arribar a aprovar una moció que tenia l'aval de tots els grups menys CiU, i que l'alcalde Vicent Beguer va preferir ignorar-la. «En aquell moment, CiU va evitar que Campredó fos una EMD com Jesús, i això encara va escalfar més els ànims al poble», va recordar. D'altra banda, el portaveu del PSC va titllar de «molt conservadora» la fórmula que ha utilitzat el govern de CiU i ERC per calcular el nou finançament de l'EMD de Jesús i els ingressos que tindran Bítem i Campredó. «Aquesta assignació de recursos potser no serà suficient per satisfer les necessitats de les noves administracions», va dir. Sabaté també va dir que donaria suport a una EMD dels Reguers «si els seus veïns la demanessen», tot i les dificultats econòmiques del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.