El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va afirmar ahir que tots els ajuntaments que han presentat candidatures al futur magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears seran tractats «per igual». A més, va garantir que el govern de l'Estat escoltarà les comunitats autònomes abans de prendre una decisió, tot i que va recordar que tots els partits del Congrés van aprovar el 2004 la creació de l'MTC. El ministre contestava una pregunta del diputat republicà Joan Ridao, durant la sessió de control al govern. Ridao havia criticat el procés de selecció de l'MTC i havia acusat l'Estat d'haver organitzat una subhasta «a l'estil de Bienvenido Mister Marshall». Ridao també va recordar el rebuig territorial i institucional a la candidatura d'Ascó. A més, va criticar que l'Estat haja canviat les regles del joc a mitja partida, ja que el 2006 la posició de les comunitats autònomes «era vinculant». «Un sol ajuntament no pot hipotecar el futur i el benestar d'un territori durant diverses generacions», va afirmar Ridao, que va afegir-hi que «les Terres de l'Ebre estan fartes de ser un monocultiu nuclear, i Catalunya, un dels països més nuclearitzats del món». Però el ministre va respondre que el procés ha estat «inapel·lable», i que el destí dels residus nuclears de tot l'Estat es decidirà amb «transparència, equitat i voluntarietat». Així, Sebastián va afirmar que el procés ha estat «democràtic i públic», i va recordar els 154 anuncis en premsa i la pàgina d'internet que informa de l'MTC. El ministre d'Indústria també va precisar que els residus nuclears no són «ni d'esquerres ni de dretes», i que el magatzem nuclear és una manera «segura i eficient» de resoldre la seua gestió, ja que els dipòsits individuals són més cars i presenten més riscos.
Un procés «pervers»
Però el senador flixenc de l'Entesa Catalana de Progrés, el republicà Pere Muñoz, va posar en dubte que el procés haja estat tan transparent com afirma el ministre, i va reiterar que el procediment per elegir la seu del futur MTC ha estat «pervers». Segons Muñoz, no s'ha tingut en compte els municipis propers a Ascó, ni els consells comarcals, ni el Parlament de Catalunya, institucions que s'han manifestat totalment contràries al cementiri nuclear. «La publicació de la convocatòria es va fer durant el Nadal, i s'ha destinat poc temps a presentar i elegir les candidatures», va recordar. Muñoz va anunciar més preguntes al govern de l'Estat. «Preguntaré al ministre pels criteris que se seguiran per decidir la instal·lació, i també com s'ho farà perquè els ciutadans que viuen a prop de l'MTC prenguin la decisió; de moment, ja sap que aquells que vivim prop d'Ascó hem dit majoritàriament que allà no el volem», va insistir Muñoz. Precisament, ERC de la Ribera d'Ebre va recordar ahir que aquest partit va demanar, tant en un ple del Consell Comarcal com en un consell d'alcaldes del 2008, que Ascó no es presentés com a candidat al cementiri de residus nuclears. El president d'ERC a la Ribera d'Ebre, Josep Maria Sáez, va afirmar que fins i tot van arribar a presentar una moció, però que no va prosperar per la falta de suport de la resta de grups. «Ara hem vist que alguns alcaldes han defugit qualsevol tipus de debat públic, amagant fins i tot la informació de què disposaven», va lamentar Sáez.
Front comú de Greenpeace i ICV
D'altra banda, l'organització ecologista Greenpeace va anunciar ahir que denunciarà el Ministeri d'Indústria per haver incomplert el conveni internacional d'Aarhus, sobre participació i informació, en el procés per escollir l'emplaçament del cementiri nuclear. Ho va dir el responsable d'Energia Nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, després de mantenir una reunió amb una delegació d'ICV-EUiA, encapçalada per Joan Herrera, «El procés és totalment il·legal i el portarem als tribunals pròximament», va afirmar Bravo. Per la seua banda, Herrera va anunciar que els ecosocialistes portaran les denuncies de Greenpeace a Europa. En aquest sentit, va afegir que ICV i Greenpeace sumaran esforços contra el projecte del govern de l'Estat. Així, l'organització ecologista presentarà una querella contra el Ministeri d'Indústria, mentre que ICV se centrarà en el terreny polític, tant a Madrid com a Brussel·les.