Interior millora els protocols, però no vol que el Plaseqcat s'activi des de Tarragona

En cas d'una altra fuita tòxica, els alcaldes del territori rebrien la informació gairebé en temps real

Després que les dades fetes públiques en l'informe del defensor del ciutadà van deixar al descobert una gestió més que discutible de la fuita de la planta d'Ercros del juliol passat, l'Ajuntament de Tarragona va fer una valoració satisfactòria del document. «És positiu que el síndic ho digui, perquè coincideix amb tot el que ja vam exposar nosaltres al seu moment, però la majoria de les mancances i els errors que reflecteix l'informe ja estan solucionats», va afirmar Castillo. El regidor responsable de l'àrea de Seguretat Ciutadana va recordar que, arran de l'episodi de núvol tòxic, els protocols s'han millorat de manera notable.

Ara, en temps real

«Hem escurçat el temps d'espera i de comunicació a totes les persones, ja que ara és pràcticament en temps real», en relació amb els 37 minuts que, segons dades del síndic, va trigar l'alcalde de Tarragona a ser informat de l'activació del pla d'emergències exterior del sector químic (Plaseqcat). Castillo creu que l'alcalde segur que ho va saber més aviat, i va deixar entreveure que el retard es va deure als canals purament oficials. En el cas que hi tornés a haver un incident de característiques similars, la gestió seria molt més acurada i el funcionament, molt més àgil gràcies als nombrosos simulacres que s'han dut a terme en els darrers mesos i que han permès comprovar l'eficiència dels sistemes de comunicació quan s'activa un pla d'emergències en el sector químic.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC al consistori, Sergi de los Rios, també va celebrar que les dades facilitades pel síndic corroborin la manera d'actuar de l'administració municipal just després de la fuita. «Vam posar sobre la taula que els elements de funcionament no eren els correctes. Les coses s'han de solucionar parlant i arribant a conclusions.» Tant l'un com l'altre van descartar demanar cap responsabilitat a cap dels òrgans de govern i van refermar així que la prioritat ha de ser la bona comunicació.

La decisió, des d'aquí

Malgrat l'entesa, el consistori tarragoní i el Departament d'Interior continuen sense posar-se d'acord sobre el lloc físic on s'haurien de prendre les decisions i les raons. «La discussió que tenim ara és més per un tema de fons», va reconèixer Castillo. Tot i la millora dels protocols, la Generalitat continua pensant que, en el cas que hi hagi qualsevol fuita, el pla d'emergències s'ha d'activar sempre. Segons Castillo, des de l'Ajuntament, la posició és que la necessitat d'engegar un procediment que obliga la gent a confinar-se a casa seva s'hauria de valorar depenent del grau de perillositat i toxicitat del núvol, i no únicament pel simple fet que apareix una taca. En aquest aspecte, l'administració tarragonina continua defensant que la decisió d'activar un pla d'emergències s'hauria de prendre «des del territori, i no des de Barcelona» –va reivindicar el regidor–, encara que el govern s'hi oposa frontalment, principalment el Departament d'Interior. Castillo està convençut que «el coneixement del territori atorgaria un plus que des d'altres llocs no es té».

CiU i PP exigeixen responsabilitats

S.C

Els dos grups de l'oposició al consistori, CiU i el PP, van aprofitar l'informe del síndic per exigir responsabilitats. Convergència i Unió va apuntar directament al delegat del govern, Xavier Sabaté, a qui el portaveu nacionalista a l'Ajuntament, Joan Aregio, va qualificar de «desastre, perquè, de problemes, no n'afronta mai cap ni un». El líder convergent es va felicitar per l'informe de Rafel Ribó, «perquè ara ja hi ha terceres persones que diuen que el sistema no va funcionar». Per la seva banda, el PP va qualificar de «molt greu» que el síndic admeti el retard en la comunicació a l'alcalde i es va oferir per donar-li suport si ha de demanar responsabilitats «al tripartit»: «Ballesteros no pot dubtar i ha d'anar fins al final. Si demana dimissions, ens tindrà al seu costat.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.