Reclam de consens i dubtes sobre l'aplicació del nou calendari escolar

Les AMPA i els mestres lamenten que no hagin tingut en compte la seva opinió i desconeixen com podran organitzar-se

«Segurament hi ha raons lògiques per modificar el calendari», però «cal més diàleg» per poder-les dur a terme, expressa el president de l'AMPA del CEIP Pompeu Fabra de Reus, Lluís Pallejà, que sintetitza a grans trets el que pensen les associacions de mares i pares consultades. A part de les AMPA, els responsables dels centres educatius valoren de manera diversa les mesures del nou calendari i convergeixen a ressaltar la inconcreció que hi ha al voltant de l'anunci del conseller i a preguntar-se com els afectarà en l'organització.

Una setmana de vacances al febrer.

La delegació tarragonina de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya aprova la mesura d'establir una setmana de vacances al febrer en detriment de començar el curs una setmana més aviat perquè, «segons els estudis pedagògics que s'han fet, és recomanable per als nens fer períodes lectius més curts». No obstant això, tenen dubtes en l'aplicació: «Estaran obertes les escoles?, s'hi faran activitats?, qui les farà i qui les pagarà?», es pregunta la presidenta Laura Escauriza. Però no tothom està d'acord en els beneficis pedagògics. La directora Anna Rovira, del CEIP Mare de Déu del Roser de Vallmoll, i el mestre Josep Queraltó, del CEIP Gual Villalbí de Torreforta, coincideixen a destacar que «el nou calendari talla molt el ritme en el segon trimestre, que és quan es pot treure més rendiment de l'alumne».

Però la conselleria no ha detallat com es resoldran les activitats de lleure de la setmana del febrer i, en aquest sentit, Jaume Vila, de l'AMPA del col·legi de la Serra de Montblanc, diu que «s'haurien de donar les màximes facilitats perquè no sigui un entrebanc per a les famílies». Josep Godoy, de l'AMPA del CEIP Joan Perucho d'Albinyana, hi afegeix que «moltes empreses només donen vacances a l'estiu», en referència a la conciliació familiar i laboral que la setmana de vacances planteja.

El director de l'IES de l'Ebre de Tortosa, Àngel Aznar, resumeix que «s'ha volgut adaptar el model europeu per no fer tan llarg el segon semestre, però han proposat una adaptació esbiaixada», en referència al fet que no s'han tocat les vacances de Setmana Santa.

Eliminació de la jornada intensiva del juny.

Fer classes matí i tarda el mes de juny no és una mesura que agradi als centres educatius: «No poder fer classes en jornades intensives anirà en detriment del rendiment escolar perquè les tardes del juny ja fa molta calor en aquest país», reflexiona el director de l'IES Jaume Huguet de Valls, Jordi Tuset. Però a les Terres de l'Ebre ja ho tenen força clar i el director del CEIP la Mercè de Tortosa, Àngel Ismael, avança: «La junta territorial de directors enviarem un escrit a la directora dels serveis territorials d'Educació perquè la jornada continuada del juny es puga continuar fent als centres de l'Ebre, d'acord amb el principi d'autonomia dels centres i tenint en compte que durant tot el curs ja compensem amb escreix les hores que no fem a la tarda amb sortides i excursions.»

Començar el curs una setmana abans.

L'avanç de l'inici del curs escolar una setmana és el que genera menys consens entre els mestres. La directora Anna Rovira opina que «començar el curs abans està bé», però en canvi molts altres coincideixen a dir que «serà molt just per preparar les classes», segons comenta Maria Corsà, que és directora del col·legi Mare de Déu del Carme de l'Espluga de Francolí, la mateixa idea que defensa Francesc Xavier Salat, de l'IES Narcís Oller de Valls. Però el fet és que la preparació es podrà començar a fer al juliol, perquè la proposta preveu que els mestres treballin una setmana més aquest mes d'estiu. Per això cal que «les plantilles estiguin ben definides a partir del juny», apunta el director de l'IES Priorat de Falset, Josep Vidal, i segons el director del CEIP Remolins de Tortosa, Mario González, «serà positiu poder trobar-nos a partir de l'1 de juliol per preparar el setembre». Però Maria Corsà no ho veu tan positiu, ja que «pràcticament no tindrem vacances», un fet que Josep Queraltó opina que no s'ha de barrejar amb el debat sobre el calendari: «Seria un error.»

Una resposta unitària.

Sigui com sigui, la informació de què disposen uns i altres és poc detallada i les AMPA i els professors lamenten: «Ens ho hem trobat fet», segons apunta la directora de l'IES de l'Espluga, Maite Nolla. «Ens sentim amb certa indefensió, perquè no sé veure quin criteri s'ha seguit ni qui ha pensat en els nens», diu Montse Vilalta, mare del CEIP Montsant de Reus. No obstant això, el director del CEIP la Mercè de Tortosa està convençut que es produirà «una resposta unitària de la comunitat educativa».

(Aquesta informació l'han elaborat Núria Serret, Carme Gutiérrez, Gustau Moreno i Anna Estallo).

Protesta dels mestres amb amenaça de vaga

Mestres i sindicats van concentrar-se ahir a diverses ciutats de la demarcació per demanar la retirada de la proposta de canvi de calendari. «No ens tanquem a fer calendaris diferents, però s'ha de debatre», va dir el representant de l'USTEC-STES Josep Maria Cartanyà, i així ho intentaran en la pròxima mesa entre els sindicats i el Departament d'Educació, el 16 de desembre. I, si no, no descarten una convocatòria de vaga al gener. És una posició que cal contextualitzar en l'imminent desplegament dels decrets de la llei d'educació catalana (LEC), que els sindicats reclamen que es faci de manera negociada.

Més enllà de l'estratègia enfocada en la LEC, els mestres congregats davant dels serveis territorials d'Educació a Tarragona, a més de Reus, el Vendrell i Tortosa, entre d'altres, van deixar clar ahir que fer una setmana de vacances el mes de febrer, avançar l'inici del curs una setmana i eliminar la jornada continuada del juny «no beneficia ningú». D'una banda, perquè, segons argumenten, a les famílies els serà més difícil organitzar-se, i de l'altra, perquè els mestres tindran pocs dies per preparar el curs, sobretot tenint en compte que si ara per ara cap escola ha pogut tenir la plantilla tancada el 12 de setembre, creuen que menys encara una setmana abans. En aquest sentit, les oposicions haurien de ser el mes d'abril, però això comportaria «un desajust a l'hora de substituir els membres dels tribunals», assegurava Cartanyà, si es té en compte que «el departament no cobreix les substitucions al dia».

«Atendrem totes les opinions»

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, que ahir era de visita a Tortosa, va respondre a la controvèrsia que ha suscitat el nou calendari: «Estem esperant el dictamen del Consell Escolar de Catalunya –sobre la mesura anunciada pel mateix conseller– i aleshores haurem de prendre una decisió.» Amb tot, no va descartar «incorporar» les aportacions dels professors i les AMPA: «La meva voluntat és poder atendre totes les opinions, per poc raonables que siguin», hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.