Societat
La presó Model tanca avui
El conseller de Justícia fa la darrera visita al centre penitenciari, on només queden 24 reclusos
L’Ajuntament de Barcelona estudia construir pisos protegits en una part dels terrenys
Gaspatxo, pizza de quatre formatges i gelat. Podria ser el dinar de final de curs de qualsevol escola catalana. En realitat, és el que van menjar ahir al vespre per sopar els darrers 24 reclusos de la presó Model de Barcelona, en l’últim àpat d’aquest centre penitenciari, que avui, finalment, tancarà les portes.
El conseller de Justícia, Carles Mundó, farà aquest matí una darrera visita al centre penitenciari, després que marxin els darrers interns i funcionaris i els agents dels Mossos d’Esquadra deixin de fer la vigilància de seguretat en el perímetre d’aquesta gran illa de l’Eixample de Barcelona.
La baixa taxa de població penitenciària a Catalunya (actualment hi ha 8.755 reclusos), juntament amb la valenta acció de l’equip del conseller i la resposta positiva dels representants sindicals, ha permès que l’anunci del tancament de la Model, a finals de febrer passat, se celebri com un gran èxit.
Tot ha funcionat com un rellotge. En iniciar-se el repartiment de reclusos a altres penals catalans –amb una ocupació del 50%– hi havia un total de 929 interns a la Model. Segons el Departament de Justícia, s’han intentat atendre gran part de les peticions dels interns d’acostar-se al territori on viu la seva família, tot i que també segons la disponibilitat de cel·les. Així, una gran part dels presos han anat als centres Brians 1 (489 interns, i on ara van els reclusos preventius pendents de judici del Barcelonès) i Brians 2 (96), a Sant Esteve Sesrovires. Fins i tot, hi ha tres persones que han demanat ser traslladades a presons de l’Estat espanyol. Pel que fa als funcionaris, la majoria també han pogut escollir el centre que tenen més a prop del lloc de residència. En iniciar-se el procés eren 534 treballadors, i ahir en quedaven 160, repartits en tres torns. La petita família de reclusos i funcionaris que quedaven a la Model, a més d’atendre un munt de periodistes, és la que feia funcionar serveis bàsics com ara la cuina, o ajudava a desmuntar espais com per exemple el gimnàs.
La conselleria de Justícia ja ha començat a fer difusió de les visites que organitzarà a la Model del 3 de juliol al 26 de novembre, amb una exposició històrica. Per veure-la s’ha de reservar l’entrada, gratuïta, trucant al 012 o a través del web justicia.gencat.cat/lamodelensparla .
Pel que fa al futur dels terrenys que ara ocupa el penal, l’Ajuntament de Barcelona, com a propietari, iniciarà un procés participatiu amb els veïns de l’Eixample per definir quin ús han de tenir. La voluntat municipal és mantenir l’essència del projecte acordat el 2009, en què es preveia mantenir els elements de més valor patrimonial de la Model, com ara el panòptic, habilitar-hi una zona verda i, alhora, construir-hi un conjunt d’equipaments com ara una residència per a la gent gran, un casal de joves, una escola bressol o dos centres educatius més. El govern de Colau preveu que es pugui donar forma a un projecte ja consensuat al llarg del 2018, amb la perspectiva d’executar-lo a partir del pròxim mandat.
En aquest debat al voltant de la transformació de la Model, l’executiu barceloní ja ha llançat una primera idea per fer bullir l’olla: aprofitar els 5.000 m² de solar que donen al carrer Nicaragua per fer-hi habitatge públic de lloguer. Segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, aquestes promocions de pisos protegits ajudaran a “reequilibrar la pressió” immobiliària a l’alça que previsiblement experimentarà la zona amb la desaparició del penal. Per dur-ho a terme, però, primer caldrà modificar el planejament de la zona afectada.
LES DATES
Calderó valora l’acord amb els treballadors
El director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, va afirmar ahir a L’illa de Robinson, d’ El Punt Avui TV, que el tancament de la presó Model ha estat molt positiu perquè s’ha fet d’acord amb els treballadors, i que també el trasllat de reclusos s’ha fet de forma progressiva i sense incidents. “Volem destacar la responsabilitat dels sindicats, que han estat molt a l’altura d’un projecte com aquest, que no s’havia fet mai i de tanta envergadura.”
Calderó va assegurar: “No només tanquem un equipament obsolet sinó que els espais no eren adequats per a la política de tractament que s’ha de donar en un centre penitenciari com aquest avui.” I hi va afegir que també és “una oportunitat per reorganitzar el sistema penitenciari a Catalunya”. Calderó va assegurar que el trasllat de presos s’ha fet per criteris territorials i personals de cada reclús. “Hem tingut en compte la vinculació familiar dels interns”, va declarar. El procés de trasllat es va iniciar a finals de febrer passat amb prop d’un miler de reclusos i mig miler de funcionaris i treballadors.
La direcció de Serveis Penitenciaris té ara el repte d’actualitzar el protocol per usar les cel·les d’aïllament, tal com els demana el Síndic de Greuges, i com es debat en una comissió del Parlament de Catalunya. Les seves conclusions es preveuen a finals d’aquest mes.