Catalunya recull part de quasi tots els premis però Madrid es queda amb els grossos
Excepte la grossa, que va caure a la capital de l'Estat, i la segona, a Getafe, els catalans recuperen més de 130 milions
Els premis més importants que van tocar ahir a Catalunya van ser el tercer, que va deixar més de 130 milions d'euros ben repartits, i els quarts, que van anar a parar a Barcelona i Reus.
L'administració número 1 de Puig-reig, una població d'uns 4.000 habitants del Berguedà, va vendre gran part de les 100 sèries del 10104, que van omplir amb uns 50 milions d'euros la comarca. Entre els afortunats també hi ha hagut l'escola Princesa Làscaris de Casserres, població veïna de Puig-reig, els alumnes han repartit 3,7 milions d'euros.
L'administració de l'aeroport del Prat també s'està apuntant a les administracions que cada any reparteixen alguna cosa, encara que només va repartir una sèrie. Més sort va tenir l'única administració de Sant Joan de Vilatorrada, que va distribuir 300 dècims del tercer premi.
L'administració Valdés
Entre les administracions més famoses de Barcelona hi ha la de can Valdés a la rambla de les Flors. Ahir va ser afortunada per partida doble. Havia venut 30 sèries del tercer premi, 15 milions d'euros, per internet, que van anar a parar a Mollet del Vallès (Vallès Oriental) i a més va distribuir un quart premi, 29013, que va deixar 200.000 euros més.
Un quart a Reus
Tarragona va obtenir un petit pessic d'un cinquè premi, 43802; però minuts després l'administració número 6 de Reus va contraatacar i va repartir íntegrament un dels dos quarts premis, amb el 69393, en total uns 39 milions d'euros. A més del tercer i el quart premi, sis dels vuit cinquens premis del sorteig es van quedar amb més o menys quantia a Catalunya.
L'administració de Sort, la que ven més de l'Estat, també va tenir la seva part de sort habitual amb el 77607, un cinquè premi que va permetre a La Bruixa d'Or repartir 10 milions d'euros.
La grossa més alta
El número de la grossa més alt de la història dels sortejos de Nadal va aparèixer abans del migdia. El 78294 es va vendre íntegrament a la finestreta d'una administració situada al carrer Bravo Murillo, del districte de Tetuán, i va repartir la sort als seus veïns, molts d'ells llatinoamericans. Des del 1991 no queia la grossa de Nadal íntegrament a Madrid i el 78294 també desbanca al que fins ara era el més alt, el 65379, cantat fa una dècada. Entre els afortunats, treballadors del Grup Marsans, que el van repartir, sobretot, a les oficines de Viajes Crisol i Viajes Marsans de la comunitat de Madrid, encara que també va viatjar a altres seus, com les d'Extremadura i Castella-la Manxa.
El segon premi del sorteig, 53152, va aparèixer minuts després que es cantés la grossa i va ser venut íntegrament a l'administració número 10 de Getafe (Madrid). Aquesta administració una hora abans havia estat afortunada amb un cinquè, 51972, venut també íntegrament.
El 4, un dels més afortunats
La sort va decidir que ahir la grossa acabés amb el número 4, un dels reintegraments que més vegades ha sortit en la història de la loteria i que, amb el número sis, ha sortit en vint-i-sis ocasions. El reintegrament més repetit de la història dels sortejos de Nadal ha estat el número cinc, que ha sortit en 32 ocasions, seguit dels números quatre i sis (vint-i-sis vegades), el tres i el vuit (han sortit vint cops), dels números set i zero (dinou vegades), del número nou (setze cops), i del número dos (tretze vegades). El reintegrament menys repetit de la història és el número u, que només ha sortit vuit cops.
Disfressats per atraure la fortuna
Un any més, el saló del Palau de Loteries de Madrid es va convertir en un eixam de gent disfressada, colors i il·lusió, amb la qual un públic, ja tradicional, va conjurar la crisi econòmica «per a ells i per a tots els seus». T'acostessis a qui t'acostessis, tots confessaven que aquest any els aniria millor que mai «una pessigada», ja que tenen algú proper a l'atur, i hi afegien que el Nadal «és per compartir». És la tradició més arrelada d'aquestes dates. El so dels bombos és, més que cap altre, el del Nadal i ells volen sentir-lo aquí, on, a les dotze menys vint del matí, les petites Alicia i Yahaira cantaven el premi més esperat, la grossa del 2009. Fins llavors, el moment més emocionant del matí l'havien protagonitzat els cinc premis –un tercer, tres cinquens i un quart–, que, en menys de mitja hora, cantaven els nens de San Ildefonso, i que arrencaven, un darrere altre, els aplaudiments de les més de 300 persones que van omplir el saló de loteries.
Vénen amb molta il·lusió i tenen moltíssim mèrit, perquè la veritat és que en aquest saló de loteries no poden veure res. Una fila compacta de càmeres de televisió i fotògrafs tapa gairebé completament la tarima on els nens de San Ildefonso canten la sort.
Un vestit de quaranta quilos en monedes de pesseta, un altre de fet de flors de paper perquè: «El dia de demà, si em moro, que ja dugui les flors en vida», i una capa brodada amb milions de lluentons de tots els colors subjectats amb fil de pescar. Són Marcelo, Rufino i Fernando, tres amics que van ser les estrelles del Palau de Loteries, i que ja fa molts anys que ho són, perquè dediquen molt temps a pensar com vindran disfressats aquest dia. Són molt coneguts pel personal de la casa i no renuncien a aquest moment de fama que els proporcionen els mitjans de comunicació, entrevista rere entrevista, ni a viure un ambient del qual gaudeixen com si fossin nens, tot i que els seus abillaments són molt incòmodes.
Aquest any han tingut un oponent difícil de vèncer: Jesucrist. Aquesta ha estat la disfressa triada per Iñaki, de Burgos, a qui acompanyava el seu amic Ramón, vestit d'escolanet perquè «no podia fer d'un dels dotze apòstols». «Sent el fill de déu, espero estar una mica enxufat», explicava Iñaki, que va comprar una sèrie i que, al costat de Ramón, la va repartir entre «un munt d'amics que són a l'atur». «Ens faria moltíssima il·lusió, perquè faria feliç molta gent de Burgos i de Sant Sebastià», diu Ramón.
I més competidors. Un amb un vestit ple de carabasses de diferents mides, pares Noel, bruixots, ancians i una fada.
Notícies relacionades
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 23-12-2009, Pàgina 2
- El Punt. Barcelona 23-12-2009, Pàgina 2
- El Punt. Camp de Tarragona 23-12-2009, Pàgina 2
- El Punt. Comarques Gironines 23-12-2009, Pàgina 2
- El Punt. Penedès 23-12-2009, Pàgina 2
- El Punt. Maresme 23-12-2009, Pàgina 2
- El Punt. Vallès Occidental 23-12-2009, Pàgina 2