Societat

El 2017 es tanca amb el doble de menors estrangers sols

L’any passat es van obrir 1.489 expedients de protecció, enfront dels 684 del 2016

Han arribat una vuitantena de noies

El 155 dificulta l’ajust del sistema d’acollida a les necessitats dels joves

Un total de 1.489 menors estran­gers no acom­pa­nyats (MENA), sobre­tot ado­les­cents nois en edat labo­ral i amb un pro­jecte migra­tori de cerca d’opor­tu­ni­tats labo­rals i for­ma­ti­ves, van arri­bar l’any pas­sat a Cata­lu­nya. Van ser més del doble dels 684 que hi havien arri­bat el 2016 i gai­rebé el tri­ple dels 317 de l’any 2013. Aquesta onada migratòria que es va començar a notar a començament del 2016 ha seguit amb tendència ascen­dent. El novem­bre pas­sat va ser el mes que en van arri­bar més: 222.

El cir­cuit de pro­tecció de la direcció gene­ral d’Atenció a la Infància i l’Ado­lescència (DGAIA) s’ha hagut d’adap­tar a l’incre­ment del nom­bre d’arri­ba­des, expli­quen els seus res­pon­sa­bles, tant per evi­tar la sobre­o­cu­pació dels cen­tres d’aco­llida com per ofe­rir una atenció més ade­quada al nou per­fil d’ado­les­cents no acom­pa­nyats. Així, s’han obert nous ser­veis de pri­mera aco­llida –més de 200 pla­ces– per aten­dre’ls d’urgència men­tre es fa un estudi social i per­so­nal de cada cas per traçar l’iti­ne­rari d’inserció més ade­quat. També es des­ti­nen més de 170 pla­ces de la xarxa d’aco­lli­ment de la DGAIA exclu­si­va­ment a MENA. Un cop superada aquesta pri­mera etapa, els pro­fes­si­o­nals dis­se­nyen iti­ne­ra­ris d’atenció per­so­na­lit­zats cap al reforç de la vida autònoma (amb apre­nen­tatge de llengües, for­mació i inserció).

Tota aquesta neces­si­tat de nous recur­sos per aten­dre aquests menors –tal com hi obliga la llei– ha topat amb la difi­cul­tat d’unes finan­ces de la Gene­ra­li­tat inter­vin­gu­des pel govern espa­nyol i el con­trol de l’apli­cació del 155, que a la pràctica com­porta que tràmits que es reso­lien a la seu de la DGAIA a Bar­ce­lona, ara s’hagin de fer a la seu del Minis­teri de Sani­tat i Ser­veis Soci­als, a Madrid, i tor­nar, i fins i tot en alguns casos s’hagin de jus­ti­fi­car i rejus­ti­fi­car. “Hi ha moments en què tot s’enca­lla, que es can­vien les ins­truc­ci­ons i es tre­ba­lla amb més tensió”, denun­cien alguns tre­ba­lla­dors.

De 15 a 17 anys

Segons el balanç de tan­ca­ment d’any, la DGAIA va aten­dre en tot el 2017, amb dades acu­mu­la­des –és a dir, els arri­bats i els que ja esta­ven en el sis­tema de pro­tecció–, 1.958 menors estran­gers no acom­pa­nyats. El 96% eren nois; el 68%, de naci­o­na­li­tat mar­ro­quina, i tenien entre 15 i 17 anys.

Tot i que són encara molt mino­ritàries, amb l’aug­ment s’ha detec­tat que venen més noies. Des del gener es va obrir expe­di­ent de pro­tecció a 80 noies. Els pro­fes­si­o­nals d’Atenció a la Infància pre­ve­uen que la presència de noies anirà a l’alça. Com en el cas dels nois, la majo­ria són ori­ginàries del Mar­roc, però també n’hi ha de Nigèria i del Viet­nam. Es tracta de noies que en molts casos són ger­ma­nes o cosi­nes de nois que han vin­gut una mica abans que elles. També com ells, la majo­ria entren per la fron­tera sud de la península Ibèrica i arri­ben a Bar­ce­lona havent pas­sat per cen­tres de diver­ses comu­ni­tats autònomes. Enlloc, però, les han tute­la­des com diu la llei de pro­tecció del menor. Aquesta és una cir­cumstàncies que tant la DGAIA com l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona han posat en evidència davant del dele­gat del govern espa­nyol a Cata­lu­nya, Enric Millo.

Aquesta onada migratòria de joves s’emmarca en un feno­men migra­tori més gene­ral per neces­si­tats econòmiques i falta d’expec­ta­ti­ves als països d’ori­gen. A més del Magrib, alguns són ori­gi­na­ris de l’Àfrica sub­sa­ha­ri­ana. Fona­men­tal­ment fan el camí cap a Europa a través del Mar­roc, tot i que també se’n detec­ten que han pas­sat per Itàlia.

155
menors estrangers sols
(MENA) van arribar el mes de desembre a Catalunya. Al novembre van fer-ho 222.
2,7
per cent
dels MENA són noies. La majoria tenen germans o cosins que han vingut abans que elles.
18
per cent
dels MENA no volen ser atesos per la DGAIA. La majoria d’aquests són addictes a substàncies.

Una vintena de joves, vinculats al centre de Fort Pienc

Es diu Dar Chabab, és a dir La Casa dels Joves, i en el seu primer mes en funcionament atén regularment una vintena de joves migrants en situació de vulnerabilitat que viuen al carrer. És un dels recursos que han obert la Generali tat i l’Ajuntament de Barcelona, a través del Consorci de Serveis Socials, per atendre les necessitats d’aquests joves. Està situat a Fort Pienc, a prop de l’Estació del Nord, precisament la zona on ja es movien molts d’aquests joves, que de nit es refugien en parcs, naus abandonades o pisos ocupats. El centre està obert de les 9 del matí a les 9 del vespre.

“Tenim encara poca perspectiva, però estem contents amb la resposta i veiem que sí, que cobrim unes necessitats evidents d’aquests nois”, explica el director de La Casa dels Joves, Oriol Janer. Tot i que hi han passat una seixantena de joves –només una noia–, una vintena són els que hi van regularment. Tenen entre 18 i 21 anys, no tots van ser tutelats i tots són d’origen marroquí. Una dutxa calenta o tenir dos àpats assegurats al dia són alguns dels serveis que hi troben. “És poc temps, però en alguns casos ja veiem millores físiques i cognitives”, indica Janer, que admet l’atenció puntual de menors escapolits de centres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.