Salut

ús (o abús) dels serveis sanitaris

La farmàcia a casa

El debat sobre si es produeix un ús abusiu dels serveis va servir per demostrar que, tot i les diferències ideològiques, gairebé tots els consellers fan un diagnòstic semblant de la situació. El primer a obrir el foc va ser Eduard Rius, que no va voler culpabilitzar ningú de la saturació del sistema, però sí que va fer autocrítica. “Si la gent té una farmàcia a casa és perquè potser no hem explicat prou bé la necessitat de consumir o no medicaments”, va dir. Per la seva banda, l'exconseller Ramon Espasa va vincular l'elevada demanda de la sanitat al fet que el sistema sigui públic gratuït i universal. “Va amb la bèstia”, va argumentar. Una altra cosa, va afegir, és que els metges vulguin incorporar totes les millores farmacològiques i tecnològiques que surten al mercat i va admetre que “probablement, hi ha una certa inducció de la indústria”. Xavier Pomés va posar sobre la taula una dada: l'any passat a Catalunya es van fer més de 150 milions de receptes, una mitjana de 21 per persona. “Això no té justificació. Si ho comparem amb altres països, estem hipermedicats”, va sentenciar. Sense ser tan categòrica, Geli va vincular la hiperfreqüentació del sistema amb el nivell de renda i cultural de la població, tot i que va apuntar que el sistema d'atenció primària és molt resolutiu i evita moltes consultes a especialistes, que tenen un cost més elevat. “Tenim molt consum de fàrmacs perquè tenim una cartera pública de les més altes del món, però també hi ha cada cop més població envellida i més malalts crònics”, va justificar. Geli va reconèixer que cal més racionalitat a l'hora de prescriure determinades proves d'alta tecnologia i va atribuir l'elevada afluència a urgències al fet que “sovint confonem la pressa amb la urgència”. Per últim, Boi Ruiz va parlar de l'“èxit del sistema”, que fa guanyar anys de vida i augmenta la demanda. Va admetre que “som més freqüentadors” que en altres països, cosa que va atribuir a un sistema sanitari de proximitat, a la “cultura” del consum i a la percepció que l'atenció primària “és el lloc on es van a buscar les receptes”. El conseller també va alertar d'un canvi en la relació metge-pacient, en què el malalt exigeix evidències del que li diu el professional.

adrià gala

Tenim una elevada freqüentació als serveis d'urgències perquè sovint confonem la pressa amb la urgència
Marina Geli
Consellera des. 2003-des. 2010
L'any passat es van fer més de 150 milions de receptes: 21 per persona. Això no té justificació. Som un país hipermedicat
Xavier Pomés
conseller nov, 2002-des. 2003
El deure de l'administració sanitària és educar el ciutadà en el consum dels medicaments
Eduard Rius
Conseller gener 1996-novembre 2002
A tots els sistemes universals i gratuïts hi ha un cert marge d'excés de demanda. Però és la xocolata del lloro
Ramon Espasa
conseller desembre 1977-maig 1980
La relació amb el metge ha canviat. Ara el pacient vol més evidències i això comporta més consum de tecnologia
Boi Ruiz
Conseller


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.