Salut

Risc que l'hospital es converteixi en una disputa entre municipis veïns

Girona defensa que l'hospital de referència es quedi al sector nord

Professionals mèdics creuen que no hi ha problema si es fa en un altre lloc

La frenada del projecte feta per CiU des de la Generalitat ha comportat que el territori reobri el debat de la seva ubicació amb el perill que hi hagi disputes entre ciutats. L'Ajuntament de Girona defensa ara en ple que el nou hospital es faci al sector on és ara, per bé que hi ha discrepàncies entre els partits sobre el projecte. Mentre CiU, ara al govern de la ciutat, sempre s'ha mostrat partidari de mantenir l'actual edifici i fer un projecte més auster, la resta de forces polítiques aposten per la construcció del projecte previst. No en va, el PSC, el PP, ICV i la CUP van aprovar en l'últim ple una moció en aquesta línia i en què es demana al Departament de Salut que clarifiqui el futur del Trueta.

I si no es fa a Girona?

La ubicació del nou Trueta va centrar bona part de la campanya electoral d'ara fa just un any, i la principal disputa era saber on s'acabaria construint. En els debats electorals, l'actual alcalde, Carles Puigdemont, evitava afirmar amb rotunditat que es faria a Girona, un fet que alimentava els dubtes. L'acord de CiU i el PSC pel cartipàs va suposar un pas endavant, ja que el nou govern municipal acceptava en un escrit que el nou Trueta es faria dins el terme municipal de Girona.

Un posicionament que es manté ara i que s'ha fet palès en les últimes setmanes, quan s'ha posat sobre la taula la possibilitat que es pogués fer el nou hospital a tocar del Santa Caterina de Salt. El degà de medicina de la UdG, Ramon Brugada, tampoc hi veu inconvenients si es fes a Salt o en un altre municipi ben comunicat, una opinió que Puigdemont va respondre subratllant la necessitat que es faci a la ciutat per reforçar-ne la capitalitat. Salt veuria de bon ull que es fes en uns terrenys davant del Santa Caterina, que Torramadé ja havia ofert a principis de segle per a la Facultat de Medicina. Una de les crítiques és que amb la futura marxa de la clínica Girona a Fornells de la Selva, si acabés marxant el Trueta, la ciutat es quedaria sense cap centre hospitalari.

Amb la frenada, queda en suspens tota la reconversió urbanística del sector del Trueta, on s'hi feia una zona verda de 24.350 m² i es preveia desdoblar tota l'entrada nord.

Sarrià té clar que la construcció del parc mèdic es farà al seu municipi

L'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent (ERC), diu que el seu municipi té clar que la construcció del parc es farà a l'entorn de l'hospital Josep Trueta ocupant terrenys del seu poble. En aquest sentit, recorda que hi ha signat un conveni entre el consistori i la Universitat de Girona (amb el vistiplau del Departament d'Universitats de la Generalitat), en què es diu que la Facultat de Medicina es farà a la zona de Mas Boscosa, de Sarrià, i que ningú els ha dit que hi hagi la intenció de no complir-ho: “Al voltant de la facultat hi ha prevista la construcció d'equipaments que conformin el parc mèdic, com ara la residència d'estudiants, el campus i també usos empresarials per a spin-offs de la universitat, per exemple”. Sobre els rumors que situen el nou Trueta en altres zones de l'àrea urbana de Girona, Torrent diu que “el que no es pot fer és canviar els projectes a llarg termini cada canvi de govern”, i hi afegeix que “Sarrià pot rebre de sobres el parc mèdic perquè està ben situat, ben comunicat, i ja hem estat fent passos endavant en aquest sentit. Ara no ens ho poden canviar”. L'alcalde fa referència, per exemple, als canvis fets en el planejament urbà i la definició d'un pla estratègic de futur que s'està elaborant des de fa uns mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.