Salut

El nou Trueta, un projecte massa ambiciós

El tripartit, en època de bonança econòmica, idea un projecte ambiciós i polèmic per a Girona

El govern de CiU l'atura escudant-se en la crisi i diu que es vol repensar el projecte i la ubicació

Han passat set anys des que el tripartit, amb Marina Geli al capdavant de la conselleria de Salut, va començar a vendre, a so de bombo i platerets, la idea que l'hospital Josep Trueta de Girona –ara, amb 56 anys a l'esquena– havia de ser substituït per un edifici nou, adaptat a les necessitats assistencials del territori i la tecnologia del segle XXI. Un projecte que va ser ideat i dissenyat en època de bonança econòmica, i per tant ambiciós i car, i que ha topat frontalment amb dues realitats que han arribat, a més, pràcticament agafades de la mà: la crisi econòmica, amb les consegüents retallades pressupostàries, i el canvi de govern català i, també, municipal.

El 2005, just un any abans que el Trueta celebrés el cinquantè aniversari, i arran de les obres de construcció de la nova unitat de cures intensives (UCI), es van produir dos incidents relacionats amb l'estructura del centre que, segons l'opinió dels gestors d'aquell moment, van posar en evidència el deteriorament de les instal·lacions, que acumulaven mig segle d'història. De manera que, empesos a més per unes circumstàncies conjunturals favorables, l'aleshores consellera de Salut, amb la connivència de la delegada del govern de la Generalitat a Girona, Pia Bosch, i l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, totes elles del mateix color polític, no únicament van apostar, i fort, per construir un nou Trueta a la ciutat de Girona i refermar d'aquesta manera la seva capitalitat, sinó que es va plantejar, sense cap mena de titubeig, l'enderrocament del vell edifici. Així que el 2006, el mateix any de la commemoració del cinquantenari de l'hospital, es va convocar el concurs d'idees per al projecte arquitectònic. I 22 dies abans de les eleccions autonòmiques es va fer públic, oportunament, el gabinet d'arquitectes escollit per redactar el projecte definitiu: Map Arquitectos SL & Idom, Ingeniería y Sistemas SA (UTE), de Barcelona. Vist ara, amb la perspectiva que dóna el temps i sobretot l'actual context econòmic, sembla impossible que en aquell moment s'apostés per un projecte d'envergadura com aquell. Una inversió de 240 milions d'euros per construir, just davant del Trueta actual, dos blocs horitzontals amb un altre format per onze plantes d'hospitalització. En total, l'ocupació de 27.580 m² de superfície. I el més increïble de tot: segons el calendari inicial, s'hauria d'haver inaugurat l'any passat. Sí, corrien uns altres aires.

No obstant això, si bé la iniciativa de construir un nou hospital de referència per a la demarcació va ser ben rebuda pel conjunt de la societat, la proposta de tirar a terra les antigues instal·lacions va aixecar força recels entre alguns sectors, entre ells, arquitectes de reconegut prestigi, com ara Arcadi Pla, i també, i molt clarament, el rebuig de CiU, que en aquell moment era a l'oposició tant al govern català com al municipal. Aquests sectors van defensar la necessitat de mantenir aquell immoble que formava part del paisatge urbà de la ciutat de Girona, de rehabilitar-lo i donar-li uns altres usos.

En el moment en què la crisi es va deixar sentir de ple, el 2008, el tripartit no va renunciar al projecte però es va veure obligat a adequar el calendari d'execució d'obres. I va situar l'acabament del nou complex el 2016.

El cop de timó definitiu el va donar, però, el govern de CiU quan el 2011 va decidir suspendre sine die el projecte del nou Trueta i posar el comptador a zero tant pel que fa a l'emplaçament com al calendari d'execució. I resulta curiós que el conseller Boi Ruiz es pronunciés sobre el nou Trueta en una estada al parc hospitalari de Salt. Del projecte original l'únic que s'ha acabat traduint a la realitat ha estat la posada en funcionament, a principi d'aquest any, d'un ambulatori destinat a les consultes externes, annex al Trueta.

I fa mesos que des de diferents instàncies es parla de la constitució d'una comissió integrada per representants de la regió sanitària de Girona, de l'Institut Català de la Salut, la Delegació del Govern a Girona i l'Ajuntament de Girona. La falta de líquid és l'escull principal a l'hora que els membres d'aquesta comissió puguin asseure's a pensar com ha de ser el nou Trueta i on ha d'anar. Sense un pressupost sobre la taula, es deu fer difícil repensar res.

240
milions.
Era la inversió que calia fer per tirar endavant el nou Trueta promogut pel tripartit.

LES XIFRES

420
llits.
Era el nombre de llits que havia de tenir l'hospital de referència de la demarcació.

Dos hospitals, una sola direcció

El que primer, ja amb el tripartit, va començar sent un acostament i la voluntat de coordinar serveis per evitar duplicitats entre els dos grans hospitals públics del Gironès –el Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt– ha donat lloc, ara amb CiU, a la creació d'una gerència única per a l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS).

La responsabilitat de dirigir aquesta nova estructura ha recaigut en un professional procedent de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, Vicenç Martínez, que
serà nomenat en el càrrec demà.

Les autoritats sanitàries defugen parlar de “fusió” entre els dos centres hospitalaris i desvincular els aspectes de “gestió” d'aquests amb el projecte del nou Trueta. Amb la direcció, però, que estan prenent les coses costa d'imaginar que tot plegat no estigui imbricat. El gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, va ser molt explícit: “Hi haurà un abans i un després d'aquesta operació, amb la qual comença un camí de no-retorn.”

Cronologia

30-11-2004

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, del PSC, inaugura l'hospital Santa Caterina de Salt. El nou centre va representar una inversió de 44 milions.

3-11-2005

La consellera Marina Geli i Maragall anuncien una inversió de 220 milions per a la construcció d'un nou Trueta.

19-4-2006

S'inicien els actes de commemoració del 50è aniversari del Trueta, que està previst que sigui enderrocat quan el nou s'hagi construït.

10-10-2006

Es presenta públicament el projecte arquitectònic a partir del qual es construirà el nou Trueta. Es parla del 2011 com a data d'inauguració.

12-02-2007

Un grup d'arquitectes enceta un debat sobre la idoneïtat d'enderrocar el vell edifici.

17-09-2010

L'equip d'arquitectes Map & Idom presenta el projecte bàsic de construcció. L'acabament de les obres se situa en el 2016.

14-2-2011

El conseller de Salut, Boi Ruiz, de CiU, anuncia l'ajornament sine die de les obres de construcció del nou Trueta.

5-2011

La comissió de salut del Parlament aprova una proposta de resolució que obliga el govern català a continuar amb el calendari previst per al nou Trueta.

25-08-2011

El delegat de Salut, Josep Trias, diu que s'ha de repensar tot el projecte –ubicació i disseny– i que es constituirà una comissió encarregada d'aquesta funció.

9-1-2012

L'ICS posa en marxa, a l'aparcament de Mifas, un nou edifici que acull les consultes externes del Trueta.

20-4-2012

Anuncien la creació d'una gerència única per al Trueta i el Santa Caterina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.