Ciència

Governs locals orfes d’inversió i formació

Experts en administració local coincideixen que calen recursos i una regulació clara davant la IA

Reducció burocràtica i atenció personalitzada amb assistents virtuals ja són una realitat

Barcelona té un protocol garantista i Nova York opta per un pla d’acció d’IA ambiciós

L’administració local no s’escapa de l’impacte de la intel·ligència artificial (IA). Aquesta tecnologia, que fins fa poc semblava ciència-ficció, s’integra cada cop més en les tasques diàries d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions. La implementació d’IA en la gestió pública promet millorar l’eficiència i l’eficàcia, però la prudència del món local i la regulació europea haurien de garantir un control democràtic d’aquesta tecnologia que necessàriament passa per més formació i inversió.

Barcelona

Durant la pandèmia de la covid-19, l’Ajuntament de Barcelona va utilitzar càmeres i algorismes d’aprenentatge automàtic per controlar l’aforament a les platges. La informació s’actualitzava en temps real a través d’un lloc web i facilitava poder gestionar millor l’espai i garantir el distanciament social.

La plataforma Iris permet als ciutadans enviar suggeriments, consultes i queixes en línia. Utilitzant algorismes d’aprenentatge automàtic, el procés de classificació se simplifica, cosa que millora l’eficiència en la resposta i la gestió de les peticions.

Barcelona ha aprovat un protocol per incorporar la IA en tots els serveis municipals de manera ètica i transparent. Aquest protocol defineix les metodologies de treball i els mecanismes de supervisió necessaris per garantir que els sistemes algorítmics compleixin els estàndards legals, ètics i tècnics.

Singapur

El govern de Singapur va introduir Ask Jamie, un assistent virtual en línia que respon a les consultes dels residents de manera ràpida i directa. El sistema utilitza processament del llenguatge natural per entendre les preguntes i proporcionar respostes adequades, i facilita que els treballadors es dediquin a tasques més complexes.

Sydney

La ciutat de Sydney utilitza la IA en el procés de revisió dels certificats de desenvolupament complidor. Aquest projecte pilot utilitza eines d’e-Planning per identificar ràpidament les parts no complidores d’una aplicació, oferint retroalimentació immediata als sol·licitants i millorant així l’eficiència del departament de planificació.

Derby, Regne Unit

El Consell de la Ciutat de Derby ha desenvolupat Darcie AI Helper, un assistent d’IA disponible tant en el lloc web com per telèfon, que ajuda amb una varietat de serveis com impostos municipals, aparcament i control de plagues. Aquesta solució d’IA ha generat grans estalvis de recursos i s’aplica àmpliament als serveis no d’emergència.

Nova York

Nova York ha llançat el seu primer pla d’acció d’intel·ligència artificial, una estratègia integral per gestionar de manera responsable l’ús de la IA a la ciutat. Entre les iniciatives del pla, de 37 accions, es troba el desenvolupament d’un marc per avaluar les eines basades en IA i protegir-se contra els riscos, la construcció de coneixements i habilitats en el govern de la ciutat i el suport a una implementació responsable de la IA.

El doctor en dret i catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Barcelona Juli Ponce Solé sosté que la IA pot ser un element decisiu per aconseguir una bona administració que permeti recuperar la confiança ciutadana en les institucions públiques. El professor de dret administratiu de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla Antonio David Berning Prieto subratlla que la implementació de la IA ha d’anar dotada dels mitjans tècnics i econòmics necessaris. La IA pot beneficiar en reducció de temps d’espera i despesa pública, així com en l’objectivitat en la presa de decisions si s’usa racionalment i amb transparència.

Diversos països han començat a implementar IA en la gestió pública local, amb resultats notables. Estònia utilitza IA per optimitzar els serveis municipals, com ara la planificació urbana i la gestió de residus. Els sistemes d’IA analitzen dades massives per predir necessitats futures i millorar l’eficiència dels serveis. Al Regne Unit, després de la recent victòria del partit laborista, s’ha destacat la importància de la IA en la millora de la seguretat nacional, la gestió fronterera i l’estabilitat econòmica.

El principal repte de la IA a l’administració local és garantir una regulació adequada que abordi les preocupacions sobre la transparència, l’ètica i la privacitat. La legislació ha de definir clarament els límits de l’ús de la IA, especialment en la presa de decisions administratives que afecten els drets dels ciutadans. Segons Juli Ponce, és essencial garantir que els algorismes siguin explicables i traçables, evitant l’ús de “caixes negres” que dificultin la comprensió dels processos de decisió.

A Catalunya, la llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern ja inclou alguns d’aquests aspectes, però l’ús de la IA requereix una regulació més específica que detalli com ha d’implementar-se en el context local. Això inclou la necessitat d’avaluar regularment els sistemes d’IA per detectar i corregir possibles biaixos i errors.

Juan Ignacio Soto Valle, membre del consell assessor de l’Anuario del Buen Gobierno y de la Calidad de la Regulación i secretari de l’administració local, afirma que la IA ha d’estar lligada a la millora dels serveis públics, prioritzant l’eficàcia i l’eficiència. Destaca que la IA obre la porta a un canvi irreversible, però subratlla la importància de preservar la capacitat reguladora i de control del sector públic per situar-la en un marc democràtic.

Juan Ignacio Soto Valle assenyala també la necessitat de formar i capacitar adequadament els recursos humans de les administracions locals (Localret està fent formació entre tècnics municipals) per aprofitar els avantatges de la IA. Sense aquesta formació, adverteix Soto, existeix el risc de retardar l’adopció de tecnologies innovadores que podrien millorar la gestió pública.

El futur de la IA a l’administració local és prometedor per ajudar a superar problemes històrics com la burocràcia defensiva i la falta de diligència en la presa de decisions.

Gustavo Entrala: Visió estratègica de la IA

Gustavo Entrala, amb més de 160.000 seguidors a YouTube, ofereix una visió profunda i estratègica. El vídeo La fascinante historia del Juego de Tronos de la IA combina anàlisi detallada i narrativa envoltant. Assessora institucions i marques i el seu canal és una font valuosa per entendre les dinàmiques de la IA.

Laura: La veu més accessible per a un públic jove

Laura, coneguda com a @DonebyLaura, té més de 200.000 seguidors a YouTube, Instagram i TikTok. Els seus vídeos sobre eines i novetats estan dirigits a un públic jove i menys expert. Crea contingut intemporal i el manté rellevant al llarg del temps. És la divulgadora d’IA més valorada en espanyol.

Bruno Capuano: Comunicació autèntica

Bruno Capuano, enginyer a Microsoft, combina la seva passió per la IA amb una comunicació efectiva al seu pòdcast No Tiene Nombre. Amb episodis gravats des de diversos llocs, fins i tot hospitals, aporta una perspectiva única sobre la IA. La seva innovadora assistent virtual demostra l’adaptabilitat.

El Test de Turing: Actualitat amena a tres veus

El Test de Turing és un pòdcast setmanal presentat per Álvaro Peña, Arnau Vendrell i Víctor Mollà. Aborda les últimes notícies de la IA, analitza temes rellevants i respon a les preguntes de la comunitat. Amb un enfocament informal i amè, és accessible per a principiants i experts, a YouTube, Spotify i iVoox.

Diccionari

Reconeixement de veu

El reconeixement de veu és la tecnologia que permet als ordinadors entendre i processar el llenguatge parlat per humans. Usa tècniques d’aprenentatge profund per convertir el so en text i facilita aplicacions com ara assistents virtuals, transcripció automàtica i control per veu. És una part clau del processament del llenguatge natural.

Robòtica

La robòtica és la branca de la tecnologia que es dedica al disseny, la construcció i l’operació de robots. Els robots poden ser programats per realitzar tasques específiques, des de simples moviments repetitius fins a activitats complexes com la cirurgia o l’exploració espacial. La integració d’IA en la robòtica permet als robots aprendre i adaptar-se a entorns dinàmics.

Sistemes experts

Els sistemes experts són programes d’intel·ligència artificial dissenyats per emular la presa de decisions d’un expert humà en un camp específic. Utilitzen regles basades en coneixements per analitzar dades i proporcionar recomanacions o diagnòstics. Són utilitzats en medicina, finances i altres àrees on es requereix un alt nivell de coneixement especialitzat.

Agents intel·ligents

Els agents intel·ligents són programes de software que perceben el seu entorn i prenen accions per maximitzar les seves possibilitats d’èxit en tasques específiques. Poden ser autònoms i interactuar amb altres agents o humans. S’utilitzen en aplicacions com assistents personals, sistemes de recomanació i jocs d’ordinador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.